Reklama
Že neznáte EEG biofeedback? - autor: Marta Csontosová

Metod jak posilovat psychickou kondici člověka je celá řada a velmi nás zajímají. Co říkáte každodennímu cvičení paměti, autogenní trénink? Jo, to je náročné. Medikamenty? To je jednoduché, ale … Pak je tady ještě EEG biofeedback.

Že neznáte EEG biofeedback?

EEG biofeedback je metoda pro zlepšení paměti, koncentrace, umění rychle reagovat na nové situace a na verbální pohotovost. Schopnosti, důležité pro každého. Také pro manažery.

EEG biofeedback jako metodu pro posilování psychické a nervové kondice přivezl k nám začátkem 90.let klinický psycholog Jiří Tyl. Stalo se tak v rámci grantu, který jeho laboratoři na lékařské fakultě přidělilo ministerstvo zdravotnictví. Výzkumy v USA totiž prokázaly, že pomocí biologické zpětné vazby EEG se mozek dokáže sám "opravit", třeba zbavit se migren, nespavosti nebo epileptických záchvatů…

Opravdu umíte pane doktore vyléčit epilepsii?

To byla první otázka na pana doktora Jiřího Tyla, který momentálně vlastní psychologickou laboratoř pro zlepšení psychické kondice (www.babyplus.cz) a vede školící centrum na používání biofeedbacku.

Objev efektu metody vlastně začal na epilepsii. Samozřejmě, že jsme opakovali zkušenosti z americké vědy; zbavili jsme záchvatů mnoho pacientů, od předškolních dětí po dospělé. Existuje studie 200 epileptiků v kalifornském centru, kde pracují pomocí EEG biofeedbacku. Zkoumalo se, na čem závisí úspěšnost, různé zdravotní a psychologické ukazatele. Efekt záleží jen na délce trvání nemoci a celkovém počtu záchvatů za dobu trvání nemoci (každý záchvat totiž rozšíří oblast nemocné tkáně). Čili trvá-li nemoc krátce, třeba u dětí, je procento osob bez záchvatů vyšší, cca 80%, u chronických stavů nižší, cca 40%. Myslí se tím osoby, které jsou bez záchvatů a nemusí brát léky. Neříkáme však, že léčíme epilepsii; prostě naučíme mozek, aby ložisko opouzdřil, přemostil, kontroloval – i to je hodně!

A kdo jsou vaši klienti?

Asi z 80 procent jsou to děti, které mají problémy se soustředěním, s pozorností a chováním ve škole. Důvodem velkého počtu školáků je fakt, že tento specifický „trénink beta čili rychlých frekvencí“, který používáme pro odstranění potíží, lze těžko nahradit. EEG biofeedback pomáhá na pozornost a hyperaktivitu podle studií stejně jako psychostimulancia, poruchy učení jako dyslexie napravuje, kdežto léky ne atp. Plus trénink mozku nemá žádné vedlejší účinky.

Jak dlouho se u nás metoda užívá??

První byla vědeckovýzkumná laboratoř na lékařské fakultě v roce 1996. Byl jsem poprvé na výcviku v USA a přivezl první přístroj. Potom čeští inženýři vyvinuli vynikající biofeedback přímo na základě lékařského EEG. Vlastní ordinaci mám 12 let.

Nebyl to risk vsadit na tak speciální ambulanci?

Byli jsme nejistí, protože metodu zdravotní pojišťovny v ČR nehradí. Když jsme ale dělali výzkum na lékařské fakultě, nestačili jsme zvládat nával. Grant Ministerstva zdravotnictví byl na lehké mozkové dysfunkce. Jenže jako první přišli rodiče s dítětem, které mělo epilepsii. Tyto záchvaty po půl roce ustaly. Zkoušeli jsme, na co všechno to zabírá. Když jsme měli v kartotéce už 200 zájemců, které jsme nestačili obsloužit, riskl jsem to a založil soukromou praxi. Navíc financování laboratoře na lékařské fakultě skončilo - šlo o výzkumné pracoviště, nemohli jsme se rozšiřovat. Přístroj, který jsme dovezli z Ameriky byl za dva roky dost použitý a ten český byl levnější a lepší.

Když 80 procent vaší klientely tvoří děti, kdo tvoří těch zbývajících 20 procent?

Těch zbývajících 20 procent tvoří studenti vysokých škol (do 25-30 let, kdy studují a neumějí se učit – ukáže se třeba, že mají třeba zanedbanou lehkou mozkovou dysfunkci, trpí dyslexií z dřívějška). Vysoká škola je pro ně víc náročná, nevědí, jak mají zvládnout strategii učení, nevydrží u učení. Máme tu mladé manažery nebo právníky, kteří nastupují do práce, jejich profese na ně klade vysoké nároky. Dále jsou to lidi kolem 30-35 let, jejichž nález je vlastně v normálu, ale chtějí zlepšit sami sebe, přibývá klientů kolem 50 let. Přicházejí s poruchou spánku, poruchou paměti, s depresemi a úzkostnými stavy, s bolestmi hlavy, migrénou, bolestí zad, parézou, s alergií, ekzémy. Např. přišla paní s nespavostí a najednou říká: Mě přestaly bolet záda. Jiná paní s nespavostí říká po 8 sezeních: Já jsem měla rok parézu dolní končetiny a ono to zmizelo. Centrální regulace z mozku dokáže zregulovat i periferní nervový systém, pokud zde není nějaké trvalé poškození. Například u dětské mozkové obrny jsou zničeny motoneurony, tam poruchu nelze vrátit zpět. Známe případ, že pomocí biologické zpětné vazby se podařilo kupodivu zastavit u dvacetiletého mladíka rozvoj roztroušené sklerózy. Mívali jsme více lidí v důchodovém věku, nyní nemáme nikoho.

Čím si to vysvětlujete?

Jsou to pravděpodobně finanční důvody. Pojišťovny tuto léčbu bohužel nehradí. Jeden cyklus léčby (20 sezení) stojí kolem 8000 Kč.

Ministerstvo zdravotnictví se o metodu biofeedbacku dál nezajímá?

První grant byl pod Ministerstvem zdravotnictví, dále však ji nepokračoval. Zato Ministerstvo školství sponzorovalo tři nebo čtyři granty neurologovi profesoru Faberovi. Také studii lehké mozkové dysfunkce v předškolním věku – to byla velmi záslužná práce tří psycholožek ze západních Čech. Jednalo se o děti, které chodily do zvláštních mateřských škol, obtížně vychovatelné. U tréninku musely být dvě – jedna pracovala s dítětem a druhá se softwarem. Děti se natolik zlepšily, že mohly jít do normální školy. Další grant od školství byl pro děti z diagnostických ústavů.

Náš magazín oslovuje také personalisty podniků a manažery lázní i wellness center. Registrujete zvyšující se zájem o metodu EEG biofeedback od lidí z této oblasti?

Máte pravdu, přibývá kolegů, kteří aplikují metodu ve svých wellness centrech. Primář Jaroslav Novotný z Priessnitzových lázní Jeseník trénuje družstvo lyžařů a používá pro ně EEG biofeedback i v rámci tréninku. Na wellness se orientují také třeba lidé okolo výuky jazyků a kolem různých alternativních metod, jako je jóga nebo tai-chi.
O vlivu EEG biofeedbacku na sportovní výkon se nejvíc psalo v souvislosti s mistrovstvím světa ve fotbale v roce 2006. Vítězný italský tým totiž trénoval před zápasy nejen své tělo, ale i mysl a to právě prostřednictvím EEG biofeedbacku. Podle sportovního lékaře Italského týmu se to projevilo ve vypjatých chvílích - jeho svěřenci měli tělo i mysl stoprocentně koncentrovanou na vítězství.

Slovo biofeedback znamená biologickou zpětnou vazbu. EEG biofeedback používá metodu přesného měření některých fyziologických veličin (krevní tlak, teplota, svalové napětí). Informace jsou klientovi v okamžiku měření zpětně prezentovány a on je může ovlivňovat silou vůle. Klient před sebou ale nevidí složitou EEG křivku s níž pracuje neurolog. Údaje o svém mozku vidí na monitoru v podobě jakési videohry. Hru hraje pouze pomocí své soustředěnosti, pomocí své vůle (bez klávesnice, bez myši).

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist