Reklama
Za málo peněz - autor: Marta Csontosová

1 180 korun za víkendový pobyt, 2 490 korun za 5denní rekondiční pobyt, 4 620 korun za 7denní rekreační pobyt. To jsou ceny, s jakými jsem se nesetkala v žádných lázních. Přitom je tady pětiměsíční letní sezóna. Díky vyhřívanému venkovnímu bazénu.

Za málo peněz

Jak asi může vypadat pobyt v lázních při těchto cenách? Odpověď na tuto otázku dá pouze osobní zkušenost. Tak tady je.

Vjezd do areálu lázní je vlastně vjezdem na golfové hřiště. To se rozprostírá kolem celého lázeňského hotelu a přímo ze strany lázeňského hotelu je i golfový klub. Nijak to ale hosty-negolfisty neruší. Členové klubu jsou distingovaní a tiší lidé. S lázeňskými jedna kategorie. Golf je vlastně docela příjemným oživením lázeňského pobytu. Golfové hřiště je pěkně upravené a je na něj příjemný pohled.

Je pravda, že díky golfu se musely lázně vzdát lázeňského parku. Jenomže... terén kolem lázní je natolik členitý a kopcovitý, že by to stejně na procházky nebylo. A mnohem lepší procházky než přímé okolí lázeňského hotelu, skýtá blízký les. Procházky v něm jsou opravdovými kratšími nebo delšími výlety do lesa.

Vraťme se do lázeňského hotelu

Čtyřpatrová budova má 80 dvoulůžkových pokojů, 4 apartmány, 8 čtyřlůžkových pokojů. Pokoje jsou zařízeny jednoduše, ale... vybavení všech koupelen vychází velmi dobře i ze srovnání s koupelnami jakéhokoliv čtyřhvězdičkového hotelu. Že jsou všude sněhobílé ručníky není tak výjimečné, ale že ty sněhobílé ručníky jsem našla i u umyvadel na záchodcích u recepce - tam přece nacházíme spíš elektrické sušiče nebo papírové ručníky - je překvapující. A zjišťuji, že recepce tohoto lázeňského hotelu není obyčejnou recepcí. Dvě sloužící recepční jsou i zdravotními sestrami. Když se něco děje a host potřebuje běžnou pomoc, nikoho nemusejí shánět, vědí co dělat.
Pokud jde o stravování, tak to při uvedených cenách nikdo nemůže očekávat servírování vybraných jídel na stříbrných tácech. Jídlo ale splňuje základní standard: snídaně formou švédských stolů - mimochodem běžná káva z automatu u snídaně je mnohem kvalitnějších než je standard v lepších hotelích - večeře také standard. Nechybí ani ovoce, zelenina. Za pivo k večeři zaplatíte 40 korun.

Bazén, to je lákadlo

Pořídit lázeňskému hotelu velký vyhřívaný plavecký bazén byla sice velká, ale určitě velmi dobrá investice majitelů lázní v Kostelci u Zlína. Umožňuje v tomto přece jen poměrně drsnějším a na sluníčko asi skoupém prostředí vytvořit skvělé rekreační podmínky. S vyhřívaným bazénem trvá v Kostelci u Zlína léto od května do září. A čím chladněji venku, tím teplejší voda a opačně. Když je chladno, je ten bazén spíš bazénem relaxačním, v létě opravdu plaveckým. Jelikož je provoz bazénu ekonomicky náročný, je zdarma k dispozici pouze klientům, kterým plavání napíše lékař jako proceduru. Všichni ostatní si musí využívání bazénu platit. Na celý den stojí vstupné 80 korun, na hodinu 25 korun.
Nesmím zapomenout, že jsou to vlastně tři vyhřívané bazény: plavecký, brouzdaliště pro malé děti a třetí bazén slouží velkým dětem.

A co léčba?

Balneoprovoz je v Lázních Kostelec u Zlína v úplně jiné budově a je vzdálen přibližně 5 minut chůze od ubytovací a stravovací části. Na procedury je to těch 5 minut z kopečku, z procedur to bude i 10 minut. Je to totiž chůze do kopečku. Na první pohled je takové situování nevýhodou, ale z hlediska zlepšení fyzické kondice vlastně výhodou. Nesmí se samozřejmě jednat o pohybově handicapovaného člověka. To lázně zařizují odvoz. Jelikož je tamní léčivá voda bohatá na obsah síry (vyšší obsah síry má pouze minerální pramen ve slovenských Smrdákách), dávají si tady do pořádku lidé právě pohybový aparát. Právě tato voda pomohla Heleně Fibingerové, Tomáši Mečířovi a i Ivaně Trumpové. Léčivé prameny “U vily“ a “V kapli“ mají vlastně stejné složení a vysoký obsah síry pomáhá i lidem s kožním onemocněním.
Balneoprovoz Lázní Kostelec u Zlína je kapacitně malý a čeká na svoji zásadní rekonstrukci. Jak bude řešen koncepčně a kdy rekonstrukce proběhne, ještě majitelé nerozhodli.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist