Reklama
Vábení - autor: Marta Csontosová

Co láká všechny ty cizince, lačné evropských architektonických skvostů na lázeňském hotelu Esplanade Spa & Golf Resortu v Mariánských Lázních?

Vábení

Byl postaven před sto lety jako poslední hotel stavitelského boomu v Mariánských Lázních, kdy už v centru lázeňské zóny žádný pozemek nezbyl. Architekt sebral odvahu a postavil Esplanade (přeloženo: Prostor) do kamenolomu nad lázněmi. Tyčí se nad lázeňským městem uložen ve skalní stěně pevně jako její součást, jako bílá skála, zářící do dálky umocněna zelení a obklopena zelení Slavkovského lesa.

Esplanade není obyčejným lázeňským hotelem, jeho služeb hojně využívá japonská, korejská, čínská klientela, lačná našich architektonických skvostů. Stěhují se z jednoho exkluzivního hotelu do druhého. Možná by bylo zajímavé asiaty na jejich pouti sledovat, zatím k tomu Evropanům chybí odvaha. Dovolila jsem si sledovat asijské poutníky alespoň v Esplanade a to velmi ohleduplně. Ty obrovské kufry, s nimiž se na dlouhé cesty vydávají, se snad moc ani u nás neprodávají. Napadá mne, že rozlehlé pohodlné pokoje Esplanade ani tak asiaté nepotřebují pro sebe, jak pro svoji cestovatelskou výbavu. Většinou ani nepožadují v hotelu zvláštní stravu, rádi ochutnávají místní speciality. Už jsou dávno pryč časy, kdy si Japonci nevěděli rady s českým „vepřo-knedlo-zelo“ a vršili si zelí a maso na knedlíky v domnění, že je to chléb. Traduje se, že Asiaté si nikdy nevlezou do vany s horkou vodou bez toho, aby se předem neosprchovali. Sprchování je pro ně očistou, koupel relaxací. Nepřekvapuje proto, když potkávám klientky z Thai-wanu u bazénu, které se sprchovaly snad pět minut, než vstoupily opatrně do bazénu. Plavaly, ale určitě ne s vervou, na jakou jsme zvyklí u lidí našich končin. Plavaly tichounce, opatrně, nemluvily. Čišelo z nich, jak si pobyt ve vodě užívají. Jak tichounce přišly, tak tichounce se uvelebily v odpočívárně s výhledem do zeleně.

Moje hodina s cizinkou

Po plavání s Thai-wankami se vydávám na další průzkum hotelových služeb: do prostor thajských masáží. Přesto, že celý hotel Esplanade je velmi tichým hotelem – přitom hosté přijíždějí i s malými dětmi – je balneoterapie, a zvláště pak oddělení thajských masáží, oázou klidu a mírového ticha. Prostory thajských masáží jsou zařízeny překrásně, žádné strohé boxy, jak jsme stále ještě zvyklí v běžných masážních salonech. Dokonce je zde bazének se želvičkami a to je už opravdu něco ...

Pár thajských masáží jsem již absolvovala, vím, že už nikdy nebudu chtít například thajskou sportovní masáž. Něco tak drastického jsem ještě asi nezažila a nenašla jsem tehdy ani sílu z lehátka utéct. Poučena dávnějším zážitkem se tentokrát už při objednání rozhoduji pro relaxační olejovou masáž, ale tu masáž také dělá každý masér po svém a já jen čekám, co mne tentokrát čeká. Slečna masérka velmi dobře mluví anglicky a mohu se tedy i na ledacos zeptat, vím, co mne čeká.

Masáž, pro kterou jsem se rozhodla, je kombinací klasické thajské tlakové masáže a relaxační olejové masáže (trvá celou jednu hodinu). Nejdřív mne masérka přikrývá velkou jemnou osuškou a razantně, ale citlivě promačkává (dlaněmi, lokty, koleny) všechna místa ohrožená civilizačním způsobem života a věkem. Osušku sundává a nastupuje olejová relaxační masáž. Olejem nešetří a na otázku, jestli jsou to oleje stejné, jaké používají v Thajsku, se dozvídám, že v dnešním propojeném světě je už úplně jedno, kde se masíruje, oleje jsou k dispozici všude takové, jaké si klient žádá. V Thajsku ale nepoužívají olivové oleje, dávají přednost kokosovému oleji, do něhož kapou různé voňavé esence. V závěru masáže mne slečna opět přikrývá osuškou a nastupuje jemnější tlaková masáž, díky které se do osušky vpíjí přebytečný masážní olej z těla. Cena této opravdu exkluzivní masáže v exkluzivním hotelu je 1300 korun.

Kdo se v esplanade zabydlí na měsíc

Přesto, že Asiaté mají na svých poutích Evropou své nároky na pohodlí, nemohou přece potřebovat apartmány se dvěma ložnicemi, dvěma koupelnami, pracovnou... Ty apartmány určitě nejsou vyhledávány ani tuzemskou, ani bohatou klientelou. Ta se spokojí s prostorným pokojem a velkou krásnou koupelnou. Obrovské apartmány požadují a obsazují především klienti z arabských zemí, kteří si jezdí léčit zažívání (Esplanade disponuje léčivou minerální vodou Svatá Marie Eva) a také jsou známy případy, kdy v Esplanade a na léčebné kúry jezdí do pivních lázní v Chodové Plané, mají rádi, když se jim aplikují na kůži všechny ty medicínou uznané procedury na přírodní bázi mláta (produkt při výrobě piva). Arabská klientela jezdí vždy ve velkých rodinných seskupeních a … nikdy se přesně neví, kolik klientů přijede. Apartmány musí být proto velké a vždy s nějakým lůžkem navíc. Přijet do Mariánských Lázní na měsíc (někdy i na dva), to pak potřebují klienti pohodlí podobné tomu, co mají doma.

Naši hosté

Ani tuzemská klientela exkluzivní hotel Esplanade neobchází, přijíždí ale převážně na prodloužené víkendy. Cílem je relaxace, ale také golf. Hotel Esplanade se nachází přímo pod známým mariánskolázeňským golfovým hřištěm, ale golfovým hřištěm vlastním disponuje i Esplanade. Dokonce nevadí, když se počasí absolutně nevyvede. Hotel má vlastní golfový klub s trenažérem, který mohou golfu chtiví hráči využívat. Potkávám zde ale například dvojici manželů ze Slovenska, kteří si vybrali Esplanade jako výchozí bod k poznávání západočeských lázeňských měst, byli se už podívat na zámku Bečov s relikviá-řem svatého Maura, na klášter Teplá, absolvovali procházku na Kladské. Pán si dopřál v Esplanade rašelinový zábal a oba manželé byli z celého třídenního pobytu nadšení.

Na hotelu Esplanade v Mariánských Lázních mne vždy fascinoval prostor, kterého se hostům dostává v každém pokoji, ve všech společných prostorách. Zpočátku jsem nerozuměla, proč hosté potřebují k pobytu tolik prostoru. Teď to chápu, prostor je luxus, který vábí bez okázalosti a v přelidněné Evropě je vábení prostorem luxusem dvojnásobným.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist