Reklama
Rozluštěný rébus - autor: Marta Csontosová
Lázně Hodonín i Lázně Lednice obdařila příroda vodou podobnou vodě Mrtvého moře i příjemným klimatem

Rozluštěný rébus

Znáte ten uvolňující povzdech Čechů přijíždějících na jih Moravy: „Je to tady nějaké jiné, než v Čechách. Je tady tepleji, lidi pohostinnější, vřelejší. I to moravské víno má tady jinou chuť.“ A jihomoravský Hodonín má navíc zajímavé prosperující lázně. Druhé jihomoravské lázně, Lázně Lednice, přivítaly první návštěvníky v dubnu letošního roku. Není ale otevření nových lázní riskantní v době, kdy se i zavedené lázně musí hodně snažit o získání klientely?

Lázně Hodonín

Lázeňství v Hodoníně začalo velmi nesměle po tom, jak v padesátých letech minulého století geologové upozornili na výskyt vysokého podílu jodu v odpadních vodách při těžbě nafty. První koupele v jodobromové vodě zkušebně absolvovali pacienti hodonínské nemocnice. Léčivou vodu na koupele dováželi přímo z vrtů v okolí Lužic a ohřívali ji ve dvou měděných vanách. Koupelím se těšili v nemocnici hlavně hospitalizovaní pacienti s degenerativním onemocněním kloubů. Později bylo zkušebně dopřáno koupelí i dalším nemocným s onemocněním pohybového ústrojí. Lékaři neustále spolupracovali s věhlasnými balneology z Mariánských Lázní. Ti si v roce 1973 dokonce v areálu hodonínské nemocnice zřídili detašované pracoviště. Samostatná lázeňská léčebna Hodonín začala poskytovat služby až v roce 1979. Stojí poblíž nemocnice a jejich služeb lázně využívaly ještě velmi dlouho. Lázeňský park a park nemocniční doslova na sebe navazují, lázeňští hosté si ještě teď rádi nastaví procházku o pobyt v sousedním parku.

Park je chloubou lázní

Určitě nikoho neurazím tvrzením, že lázeňský park je vizitkou každých lázní. Ten hodonínský ušel za posledních pět let pořádný kus cesty. Kultivovaný, udržovaný, příjemný, plný zvláštních teplomilných kytek. A i když by se tady možná našly i na péči a teplo nenáročné rododendrony, výrazněji zastoupeny nejsou. V hodonínském lázeňském parku to všechno kvete od jara do podzimu a lázeňští hosté dovedou hezký park ocenit. Park je pro mnohé z nich jediným místem, kam se v době pobytu dostanou. Klientů s vážnými pohybovými problémy je totiž v lázních Hodonín dle mého odhadu takových 80 procent. Oč je člověk limitován prostorem v němž se může pohybovat, o to je nezbytnější věnovat tomu prostoru větší pozornost. Psychologové by mohli povídat... Ale Lázně Hodonín by i psychologové za péči o park bezesporu pochválili. K pojmenování bohatých závojů některých kytek aby člověk neznalý flóry požádal o pomoc odborníka. Proč věnuji takovou pozornost právě parku? Protože jsem ho viděla v roce 2003 a tehdy jsem rozhodně z parku tak nadšená nebyla.

Troufalost

Vývoj návštěvnosti našich lázní ukazuje, že lázně přitahují poslední dobou čím dále mladší lidi. Usilují o to i Lázně Hodonín. Organizují takové množství relaxačních pobytů pro velmi zaměstnané lidi, že se nabízí otázka: Není moc troufalé zvát mladé lidi do prostředí, kde je tolik pohybově těžce handicapovaných lidí? Jak to vlastně organizují, aby se tyto dvě kategorie klientů vzájemně nerušili? Než najdeme odpověď na otázku, je nezbytné sdělit, že třicet let starou původní budovu lázní se město Hodonín (lázně patří městu) rozhodlo nedávno zmodernizovat a otevřít nejdřív nový balneoprovoz, pak také ubytovací část. V lázních dokonce nedávno vyrostlo kongresové centrum. Díky modernizaci dokáží v lázních zvládat jak klientelu složenou z lidí přijíždějících na léčebný pobyt hrazený pojišťovnou, tak klientelu samopláteckou. A nutno doložit, že velmi náročnou. Klienti, kteří si sami hradí pobyt, jsou ubytování v nove vybudované moderní části, součástí které je i kongresová místnost a nová restaurace. V lázních Hodonín si troufli i ke stravování přistoupit diferencovaně a nedělají s tím žádné tajnosti. Hosté si mohou i v oficiální propagační příručce přečíst, že standardní strava sestává ze snídaně kontinentální, obědu s jednou polévkou, čtyř druhů jídel, zeleninového bufetu a večeře ze čtyř druhů jídla. Dražší, výběrová strava (příplatek 100,-Kč), kterou si mohou objednat i klienti na pojišťovnu, sestává ze snídaně kontinentálního typu s možností výběru teplé snídaně, ovoce, cereálií a tmavého pečiva. K obědu je výběr ze tří druhů polévek, výběr z osmi druhů hlavního jídla, zeleninový bufet, moučník, ovoce. K večeři patří u výběrové stravy předkrm a výběr z osmi druhů jídla.

V balneoprovozu

V celém balneoprovozu Lázní Hodonín nenajdete jedinou starou vanu, jediné staré umyvadlo, jedinou starou obkládačku. Balneoprovoz je úplně novou budovou s velmi dobře promyšlenými interiéry. Všechny dveře se tady pouze odsouvají aby dveře nepřekážely, sedačky na chodbách se sklápějí, aby neobsazená místa nepřekážely provozu. Na chodby proto stačilo architektům balneoprovozu mnohem méně plochy než na co jsme jinak zvyklí. Celý balneoprovoz v Hodoníně voní novotou a mořskou vodou, přivedenou z hloubky dvou kilometrů. Studená voda je, pravda, nejdřív ukládána do jímek, v nichž tři týdny dozrává a pak ohřívaná na teplotu 36-38 stupňů Celsia. Na chodbě potkáváme paní, čekající na jodobromovou koupel. Je docela čiperná a tak se ptám, co ji chybí, že podstupuje balneoterapii. Svěřuje se, že jí je 58 let a trápí ji kyčle. Poslední šancí jak se dát do pořádku je právě léčivá jodobromová voda. Jestli ji to nepomůže, musí na radikální operaci spočívající ve výměně kyčelních kloubů. A odkud je? Přímo Hodonína a může proto docházet na koupele a na rehabilitaci ambulantně. A jestli ji někdo vozí, nebo dokáže řídit auto sama? „Ne, jezdím každý den do lázní na kole. To ještě zvládnu.“ No jo, Hodonín to je rovina bez kopečků, lidé jsou tady zvyklí jezdit na kole - dokud jen mohou - všude. Hodonínský balneoprovoz má kromě cenné léčivé vody ještě další dvě perly. Mořské vodě z hlubin se sice nevyrovnají, ale jsou příjemné esteticky a i zdraví pomůžou. První je Masarykova vana. Nenechte se mystifikovat, není to vana, ve které se koupal v lázních prezident Masaryk. Je to pouze její kopie. Ale velmi zdařilá a opravdu funkční. Běžně se do ní napouští klientům léčivá voda. Tou druhou perlou je rehabilitační bazén s vířivkou. Ono se řekne, že takový bazén je běžně v každém hotelu. Není. Hodonínský bazén tento má krásný oválný tvar a při rehabilitaci se klienti mohou koukat prosklenou stěnou přímo do parku.

Lázně Lednice

Lázně mají stejného provozovatele jako Lázně Hodonín a i léčivá jodobromová voda má stejné vlastnosti jako v Hodoníně. Lázně Lednice jsou našimi nejmladšími lázněmi (fungují od dubna 2007). Nabízejí ubytování v osmatřiceti vkusných pokojích. Zatím. Dle některých informačních zdrojů se tady počítá s další výstavbou.

Předně je třeba upozornit, že Lázně Lednice jsou orientovány výlučně na komerční klientelu. Lázeňský poukaz do Lázní Lednice od žádné zdravotní pojišťovny nepožadujte. Veškeré procedury, které tyto lázně poskytují, jsou podávány na stejné úrovni jako v jakýchkoliv jiných lázních. Možnost využívat zdarma lázeňský bazén, saunu i fittness centrum už řadí toto lázeňské zařízení k wellness hotelům. Při návštěvě Lázní Lednice nám sice nebylo dopřáno vyzkoušet jodobromovou léčivou koupel (je aplikována pouze se souhlasem lázeňského lékaře), ale paní z balneoprovozu prozrazuje, že o koupel je velký zájem a koupele nepřestávají podávat ani o víkendu. Lázeňský balneoprovoz, který nese rukopis architekta Lázní Hodonín, tak jede vlastně bez omezení denně od rána do večera. Jen bazén by snad mohl být možná večer k dispozici hostům déle, než jen do osmi hodin.

Chcete vědět, co všechno můžete v Lázních Lednice absolvovat? Pro příklad přinášíme charakteristiku jednoho pobytu, podmíněného lékařským vyšetřením. Jmenuje se Lednická lázeňská kúra a trvá sedm dní. V rámci Lednické lázeňské kúry má klient nárok na lékařské vyšetření, 4x jodobromovou koupel, 2x částečnou klasickou masáž, 2x hydromasážní vanu, 2x peloidní zábal, 2x suchou uhličitou koupel. Klient je ubytován v komfortním dvoulůžkovém pokoji s lednicí i televizí a stravování si může vybrat. V případě, že se rozhodne pro polopenzi, zaplatí v hlavní sezoně 7 900 korun, při plné penzi zaplatí 8.830 korun.

Dlouho trvalo, než jsem rozluštila rébus a dokázala pochopit, jak je možné racionálně se rozhodnout u nás k investici do nových lázní v době, kdy zavedené české a moravské lázně zápasí s naplněním své lůžkové kapacity. Oči mi otevřela jedna neděle strávená v Lednici: vždyť nové lázně vyrostly v atraktivním místě, kde žijí srdeční a pohostinní lidé. Lednicko - valtický areál je jedinečným místem, objevuje ho čím dál více lidí od nás i ze zahraničí. Léčivá jodobromová voda - s vlastnostmi podobnými jako má Mrtvého moře - v areálu nesmírné historické a enviromentální hodnoty. Pryč se skepsí. Lázně takové hodnoty může čekat skvělá budoucnost.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist