Reklama
Prošli jsme se koridorem - autor: Marta Csontosová

Prošli jsme se koridorem Nové lázně – Centrální lázně – Maria Spa -Léčebný dům Neapol – Lázeňský dům Skalník – Hvězda. Co pomlčka, to část koridoru spojujícího lázeňské domy.

Prošli jsme se koridorem

Dobrá lázeňská adresa

V Mariánských Lázních vznikl pospojováním lázeňských domů největší historický lázeňský komplex v České republice. Možná dokonce v celé Evropě. Hosté všech domů si mohou vybrat, jestli se půjdou vykoupat v župánku do luxusních historických Římských lázní, nebo zamíří na opačný konec komplexu, do nového bazénu v luxusním lázeňském domě Hvězda.

1. zastavení: Nové lázně

Kdo by dnes řekl, že Nové lázně byly původně (otevřeny v roce 1896) stavěny jako centrální lázně, které poskytovaly lázeňské služby všem lázeňským hostům ubytovaným v Mariánských Lázních? Byl to monumentální palác lázeňství, jehož Římské lázně jsou ještě i dnes ikonou českého lázeňství. A co ještě Císařská kabina a Královská kabina? Císařská kabina byla připravena pro rakouského monarchu Franze Josefa II. Habsburského a Královská kabina pro anglického krále Edwarda VII. Ten jezdil do Mariánských Lázní pravidelně od roku 1897 do roku 1909 a v originální vaně, v níž se koupával král Edward, se mohou v Královské kabině vykoupat hosté i dnes (koupel stojí 980 korun). Nové lázně neměly původně ubytovací kapacitu ani prostory stravovací. Na pokoje se postupně předělávaly prostory původně určené k lázeňským procedurám, vyřešilo se i stravování. Dnes disponují Nové lázně devadesáti osmi pokoji. Míjíme budovu Casina, knihovny a výtahem se dostáváme o patro výš, vstupujeme do koridoru směřujícího k Centrálním lázním. Koridor byl otevřen v roce 2009 a i když si v začátcích mohl někdo myslet, že až takového využití nebude mít, opak je pravdou. Koridor totiž vede po povrchu a jeho jedna prosklená část umožňuje krásný výhled do lázeňského parku. Pár pohodlných křesel v rozšířené části je téměř stále obsazeno. Hosté si tady užívají klidu i výhledu, popíjejíc minerálku Ambrožův pramen, vyvedenou přímo do koridoru. Ambrožův pramen se nazývá i pramenem lásky. Voda je to výrazně železitá, že by léčení chudokrevnosti mělo i další psychosomatické účinky?

2. zastavení: Centrální lázně

Pouze lázeňští fajnšmekři vědí, že Centrální lázně v Mariánkách jsou lázněmi, kde před sto lety jako první u nás používali léčbu rašelinou. Rašelina se tady těžila, zpracovávala i aplikovala. K  tomu ještě na kysličník uhličitý bohatý vývěr originálního Mariina pramene. Bohatství, na kterém byly postaveny Centrální lázně. Centrální lázně disponují největším balneo provozem v celém nově vzniklém komplexu a tak jsou lázeňským domem nejfrekventovanějším. V Centrálních lázních se dostane klientům suché uhličité koupele z přírodního zdroje a i když nedisponují bazénem, jsou právě tyto lázně u klientů bez rozdílu preferovány. Vlastně, uvědomuji si, že nesděluji pravdu. Hosté Centrálních lázní už mohou díky koridoru bez komplikací s převlékáním využívat bazén ve Hvězdě i v Nových lázních. Právě Centrální lázně se donedávna chlubily díky blízkosti Mariina pramene svou jedinečnou procedurou: přírodními plynovými obálkami. Je to procedura, při které se klientům technicky jednoduchým způsobem aplikuje CO2 (kysličník uhličitý snižuje krevní tlak, zlepšuje činnost srdce a prokrvení dolních končetin, klienti udávají výrazné zlepšení sexuálních funkcí). Centrální lázně o svou jedinečnost přišly. Plyn Mariina pramene je už dostupný v Maria Spa, k němuž se dostáváme dalším koridorem. Koridorem Centrální lázně – Maria Spa.

3. zastavení: Maria Spa

Exkluzivní lázeňský dům nedisponuje velkým počtem pokojů a tak poskytuje hostům dostatek soukromí i kompletní lázeňskou péči ve vlastním balneo centru. Lákadel je v Maria Spa více, hlavním je ale Mariino jezírko. Jezírko je to ale jen symbolické, je to vlastně jen o metr snížená obdélníková plocha, po obou delších stranách čtyři křesílka pro klienty, ani se nemusíte svlékat. Sedíte v županu nebo jen tak v civilním oblečení po pás zahaleni léčivou mlhou (CO2+vodní pára, protože kysličník uhličitý nejlépe účinkuje ve spojení s H2O) a relaxujete za příjemné hudby spojené s romantickým filmem. Přes mlhovinu vodní páry nahlížíte do 19. století, jak se rašelinovým Slavkovským lesem prodírá voják, sundává z nohou těžké boty a unavené nohy noří do chladivého jezírka. V jezírku to probublává, voják usíná, aby se probudil osvěžený, nohy lehké, před sebou vidí v mlžném oparu Panenku Marii. Zázrak… Ano, léčba kysličníkem uhličitým je zázrak, kterého se dostane klientům Maria Spa v podobě, jako nikde jinde na světě. Z Maria Spa pokračujeme koridorem do léčebného domu Neapol, do paláců Skalník a Hvězda.

4. a 5. zastavení: Neapol, Skalník, Hvězda

Lázeňský dům Neapol je tím opravdu posledním zastavením v našem putování. Je to lázeňský dům, který nikdy nepatřil k exkluzivním adresám. Dokonce ještě před dvěma lety byl od podzimu do jara neobydlen, hosté v něm ubytování nevyhledávali. Dnes je to stejně „dobrá lázeňská adresa“, jako kterýkoliv jiný exkluzivní lázeňský dům. Že nemá balneo provoz, že se tam v krásně zařízených a zrekonstruovaných pokojích pouze bydlí? Vždyť je to koridorem do Maria Spa 2 minuty, do lázeňského provozu a bazénu Hvězdy o nic déle. A je tam klid. O lázeňském domě Skalník a Hvězda, vlastně lázeňských palácích, měla být zmínka hned na začátku. Tyto dva objekty byly propojeny podzemním koridorem jako první. Mají už dávno společné balneo centrum a krásné funkční a využívané bazénové centrum, jakým se mohou chlubit v Česku jen málokteré lázně.

Dostali jsme se na konec celého mariánsko-lázeňského komplexu. Zatím. Už totiž máme informaci, že nebývalý zájem zahraniční i tuzemské klientely vyvolal potřebu propojení dalších lázeňských domů, sousedících s lázeňským domem Svoboda. A nejsou to vůbec předčasné informace, práce na proskleném nadzemním koridoru už začínají.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist