Reklama
Probuzená síla přírody - autor: Marta Csontosová
V Brusně se povedlo díky rekonstrukci lázeňské budovy obnovit atraktivnost těchto slovenských lázní

Probuzená síla přírody

V sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století vyrostlo na Slovensku několik obrovských ale nepovedených lázeňských objektů. Kúpele Brusno dovedly i takové „dědictví“ svého lázeňského domu Poľana proměnit v úžasný lázeňský objekt.

V lázních Kúpele Brusno (nacházejí se na trati Banská Bystrica - Brezno) jsem se byla podívat před pěti lety a bylo mi z toho co, jsem tam tehdy viděla, velmi smutno. Neutěšená socialistická architektura hlavního lázeňského domu Poľana mi přišla nerestaurovatelná, samé schodiště, obrovské nevyužité prostory chodeb, rozsáhlé prázdné haly. To vše posazeno v klidné civilizací nezasažené přírodě, poblíž rozeseté unikátní lázeňské objekty z devatenáctého století... Právě pro ten dojem před pěti lety jen skepticky přijímám zprávu o tom, že se Kúpele Brusno pustily do rekonstrukce. “Možná rekonstruovaly ty malé staré lázeňské budovy,“ říkám si v duchu. Že by se mohl někdo pustit do rekonstrukce té obrovské hlavní budovy, jsem si totiž neuměla ani ve snu představit.

Inspirace

Nebudu vás milí čtenáři napínat - ostatně hodně napovídá už úvod – to, co udělal majitel za vydatné pomoci architektů a stavařů předčí představy o možnostech proměny “ošklivého káčátka.“ Fakt, že ze socialistických lázeňských pokojů udělali pokoje dobrého evropského standardu, mě ještě tolik nepřekvapilo. K tomu jsou zapotřebí v podstatě jen peníze a šikovný interiérový designér. Rekonstruovat prostory lázeňských procedur tak, že by si dnes z toho mohli brát inspiraci i provozovatelé světoznámých lázeňských míst světa - věřte, že si nevymýšlím - to je už umění, kterému musíme věnovat pozornost. Dovolím si se zaměřit pouze na vodní procedury.
V Brusně nenajdete v části vodních provedur pouze vedle sebe naskládané vany a za zástěnou lůžko k odpočinku. Právě na interiéru oddělení vodních procedur je vidět, že tvůrci projektu pečlivě zvažovali, kde udělat centrum budovy. Nerozmělnili se do vodních atrakcí, ani do exotických wellness služeb. Soustředili pozornost na sílu přírody proměněnou do podoby léčivé vody. V tom, jak se jim povedlo skloubit obyčejné vodní lázeňské procedury s prvky wellness centra, lze shledat už opravdu nové pojetí medicínského wellness. Paní, která právě brala proceduru (z pozdějšího rozhovoru vysvitlo, že je diabetičkou s vysokým tlakem a jak to už bývá, i s dalšími neduhy, také nebyla v Brusně poprvé, jezdí dost pravidelně a vždy se jí na nějaký čas uleví.), si evidentně užívala koupele v esteticky mimořádném prostředí. Fotografie naznačí mnohé, ale opravdu na vlastní oči vidět jak je v prostoru léčivých koupelí zakomponována elegantní vířivka špičkových parametrů, o kousek dál v tom samém prostoru arabská parní lázeň, je zážitek velmi imponující. Vany, vířivky, sauny pohromadě, to samozřejmě není celý vodní provoz. Zvláštní pozornost si zaslouží bazény. Ano, hned dva bazény zakomponoval vedle sebe architekt - jeden rehabilitační s léčivou vodou a hned vedle plavecký. Nechci se ani ptát, jakou investici si vyžádala tato úroveň balneoprovozu. Po prohlídce je mi ale jasné, že ceny lázeňských služeb (zajišťuje je v době od 7.00 do 22.00 celkem 35 odborných zdravotnických pracovníků plus 3 lékaři) na této úrovni ( všude jsou živé kvetoucí kytky) nemohou dlouho zůstat na dnešní úrovni: minerální koupel 220,-Sk, klasická masáž od 250,-Sk, perličková koupel 250,-Sk. Opouštím balneoprovoz v Brusně a stále mi vrtá hlavou, kdo dokázal vymyslet právě takovou kompozici oddělení vodních procedur. V marketinku se mi dostává odpovědi, že to vymyslel pan majitel.
Na kolika lázeňských místech se byl Štefan Hrčka, majitel a generální ředitel lázní podívat, a kde se inspiroval, než se rozhodl pro tak odvážné řešení? „Inspiraci jsem hledal ve všech světově proslulých lázních. Vybral jsem to nejlepší z toho, co jsem viděl v Česku, v Německu, Rakousku, Maďarsku.“

Léčivá voda

Léčivá voda lázní Kúpele Brusno je slabě mineralizovaná hydrogenouhličitano-sirnatá, vápenato-sodno- hořečnatá hypotonická voda o teplotě 16-21°C. Prameny Ondrej, Ludvik a Pavla se využívají k pitným procedurám a plní do lahví, jsou vhodné na léčbu nemocí zažívacího ústrojí, také významné úspěchy zaznamenávají s léčbou nemocí žlučníku, jater a slinivky břišní, dny, diabetu. Lázně Kúpele Brusno disponují podle dostupných informací stejnou léčivou vodou, jaká se ještě na Slovensku nachází v lázních Bardejovské Kúpele. Základ léčby představují pitné kúry, doplněny bazénovými a vanovými koupelemi, léčebným tělocvikem a dalšími klasickými lázeňskými procedurami. Významnou roli v léčbě a celkové regeneraci má rozsáhlý lesopark, využívaný klienty ke zdravotním procházkám. V lázních Kúpele Brusno se ale léčí i stejné diagnózy jako v Karlových Varech. Je to tedy stejná léčivá voda? „Před pár desítkami let bylo složení naší léčivé vody stejné. Teď nevím, ale bylo by jistě zajímavé udělat podrobné srovnání,“ takové odpovědi se nám dostává od doktora Michala Važana, primáře lázní.

K jednotlivým pramenům konkrétně:
Ludwig – voda je hydrouhličitanově sirná, vápenatě-sodno-horečnatá, slabě mineralizovaná (3 348,2 mg/l), silně uhličitá, obsahuje 1 525,2 CO2, podle teploty vody je studená (16,7°C)
Paula – voda je hydrouhličitanově sirná, vápenatě-sodno-horečnatá, slabě mineralizovaná (3312,4 mg/l), silně uhličitá (1 630 CO2), studená (16,6°C)
Ondrej – voda je hydrouhličitanově sirná, vápenato-sodno-horečnatá, slabě mineralizovaná (2 942,1 mg/l), mírně uhličitá (960°C), mírně teplá (20,21°C)
Vepor – voda je hydrouhličitanově sirná, vápenato-horečnatá, slabě mineralizovaná (1 268,7 mg/l), slabě uhličitá (350 mg/l), studená (14,5°C)
Ďumbier – voda je hydrouhličitanově sirná, vápenatě-sodno-horečnatá, slabě mineralizovaná (2442 mg/l), silně uhličitá (1175,2 mg/l), studená (19,8)

Historie

Léčivé prameny byly objeveny koncem 18. století, ale první lázeňská sezona je datována rokem 1837. K zajímavostem patří, že již ve svých počátcích se kromě léčivé minerální vody využívalo léčby chladem. Citujeme ze sto let starých tisků pojednávajících o lázních Kúpele Brusno:“ Brusno kúpele majú aj moderne zariadenú studenú vodoliečbu, ktorá má byť, pravda, použitá len na lekársky príkaz a podľa predpisov lekárskych. Táto liečba sa doporučuje pri roznych poruchách sústavy nervovej, ako hystérii, hypochondrii, neurasténii, nespavosti, závratoch, pohlavnej slabosti, roznych nemociach ľadvín, neuralgii, ischiasu, migréne, bledničke, skrofuluse, ako i pri počínajúcich nemociach pľúcnych.“ Prvním zděným lázeňským domem byla v roce 1850 „Pavla“, druhým v roce 1892 centrální lázeňská budova “Vepor“.
Lázně Kúpele Brusno dnes disponují kapacitou přibližně 250 lůžek a polovina jejich klientely je klientela komerční. Té bude určitě přibývat. Jak si mohu být svým tvrzením tolik jistá? Už v létě tady má fungovat úplně nové moderní wellness centrum a také, ale to je už zřejmě informace předčasná: ze starých lázeňských budov mají být nejméně pětihvězdičkové lázeňské domy.

P.S. Opouštím lázně Kúpele Brusno s jedinou myšlenkou: co nejdříve se musím omluvit za svoji skepsi, s níž jsem tam tentokrát přijela.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist