Reklama
Přijmout riziko - autor: Marta Csontosová

Konstantinovy Lázně byly odjakživa synonymem léčby srdce a cév. Jenomže, pak přišlo restriktivní opatření a zdravotní pojišťovny (resp. indikační vyhláška MZ z roku 2012) kardiakům proplácení rehabilitace omezily. Konstantinovy Lázně nabídly svoji kapacitu pacientům po operacích pohybového ústrojí. Bylo to dobré rozhodnutí.

Přijmout riziko

Co nás vede ke tvrzení, že Konstantinovy Lázně udělaly dobře, když se pustily do rehabilitace pohybového ústrojí? Dobrou volbu dokazují čísla, zvýšila se obsazenost lázní díky tomu, že se lázně nezdráhaly nabídnout své služby pacientům těsně po operacích kloubů a páteře. Úkol to byl přetěžký a lázně ho mohly zvládnout pouze díky vyškolenému personálu, který má mnohaleté zkušenosti i s časnou rehabilitací pacientů krátce po kardiochirurgických operacích. Pacienti v časné fázi rehabilitace, tedy krátce po operaci, vyžadují několikanásobně větší péči, než pacient, který přichází na rehabilitaci už z domova. Pacient z nemocnice potřebuje větší péči a to jak sesterskou, tak lékařskou. Ošetřují se jizvy, bandážují dolní končetiny, podávají léky (například léky na ředění krve antikoagulantia). Z hlediska rehabilitace je větší apel na individuální přístup.

Už se o Konstantinkách ví...

Jako zázrakem se stalo, že jakmile dokázal personál lázní dobře zvládat náročnou rehabilitaci klientů po operacích pohybového ústrojí, přestalo také ubývat kardiaků, začalo přibývat klientů přijíždějících na rehabilitaci z domova a to jak na kardiorehabilitaci, tak na rehabilitaci pohybového ústrojí. Lázně se dostaly do povědomí, laická veřejnost i lékaři si začínají uvědomovat, že pacientům s nemocemi pohybového aparátu pomohou i v Konstantinových Lázních. Konstantinovy Lázně rozšířily před časem nabídku lázeňské léčby. Kromě kardiaků rehabilitují i pacienty s problémy pohybového ústrojí. Jednou z neocenitelných nových pomůcek se ukázal být PNEUVEN.

Zvýšit povědomí o možnostech rehabilitace zřejmě pomohly přednáškové cykly pro praktické lékaře. Jak je vůbec možné, že v lázních, specializovaných na kardiovaskulární problémy dokážou stejně účinně rehabilitovat i pacienty s pohybovými problémy? Otázka je to na MUDr. Stanislava Zajíčka, lékařského ředitele Konstantinových Lázní. „Je to díky naší přírodní minerální uhličité vodě, která dob-ře působí na prokrvování tkání a to pomáhá pacientům jak s kardiovaskulárními chorobami, tak s nemocemi pohybového aparátu. Že se kromě klasické lázeňské léčby, kdy k nám přijíždí pacienti z domova, zabýváme i časnou rehabilitací (rehabilitace krátce po operacích), můžeme díky zkušenému personálu a vizi celého týmu: dělat něco navíc, dělat více medicínu. Z formálního hlediska nám lázeňskou rehabilitační léčbu tzv. na pojišťovnu i pro pohybové indikace, umožnila nová indikační vyhláška z roku 2012. Chopili jsme se příležitosti a i v době „lázeňské krize“ významně rozšířili spektrum našich služeb, právě o rehabilitaci řady ortopedických, revmatologických, neurologických a neurochirurgických onemocnění. Také léčíme diabetiky s cévními a nervovými komplikacemi“. Bazén ve wellness centru pro rehabilitaci pohybového ústrojí. Bazén v lázeňském domě Jirásek pro rehabilitaci kardiaků. Nejlepší reklamou lázní je vždy spokojený klient, který pak referuje jednak u specialistů, ale i u přátel, známých, příbuzných. Efekt funguje jak u domácí klientely, ale i u nároč-né, zahraniční. A že jí v Konstantinových Lázních přibývá, hlavně pokud jde o rusky mluvící cizince! Lázně se dokonce připravují na splnění požadavků té nejnáročnější klientely a to jak zahraniční, tak tuzemské. Připravují pro ni komplexně prostory – tedy jak ubytování, tak rehabilitaci – v lázeňském domě Löwenstein. Někdo namítne, že dojde k podivnému oddělování klientely, ale přece každý z nás si vybírá hotel podle své peněženky. Proč by do Konstantinových Lázní také neměla jezdit různorodá klientela? Klient, který má hlouběji do kapsy, přece nebude zůstávat doma a zůstávat bez lázní pouze proto, že nemá na drahé ubytování? A platí to i naopak. Je třeba uspokojit nároky bohaté klientely, která má představu o lázních jinou, než překladoví pacienti pár dní po operaci. V lázeňském domě Löwenstein bude i detašované pracoviště rehabilitace, bude tam fyzioterapeut, pouze do wellness centra Konstantin, přímo propojeného na lázeňský dům Prusík, budou muset hosté ubytovaní v Löwensteinu přejít pár kroků parkem. Bazén se dopoledne hodně využívá na rehabilitaci pacientů s problémy pohybového ústrojí, bazén v lázeňském domě Jirásek má chladnější vodu a slouží proto rehabilitaci pacientů s kardiovaskulárními problémy.

Nové vybavení pro rehabilitaci

Rozšíření spektra rehabilitace o nemoci pohybového ústrojí vyžadovalo také pořídit do lázní nové vybavení. Museli pořídit lymfodrenážní zařízení. Při výběru dostal přednost PNEUVEN od českého výrobce Ekovuk Medi, který zaručoval kvalitu, zaškolení obsluhy a servis. Je PNEUVEN opravdu nezbytná pomůcka pro rehabilitaci pohybového ústrojí? To se už ptáme doktora Stanislava Zajíčka. „Je to výborná věc pro pacienty, kteří mají lymfatické otoky, prosaky – indurace. A ty bývají často právě po operacích kloubů dolních končetin. Lymfatickou drenáž lze dělat manuálně nebo za pomoci přístroje. Jenomže manuální lymfodrenáže je u takového množství klientů, které máme my, nezvládnutelné. Lymfodrenáže ale nelze aplikovat u lidí, kteří mají otoky kardiálního původu nebo akutní žilní nález. Pacienti, kde jsou známky hluboké žilní trombózy, už jsou vyšetřeni v nemocnici a pokud mají žilní trombózu tak u nich mechanickou lymfodrenáž nelze aplikovat. Aplikace přístroje je vhodná u pacientů, kteří mají primární lymfedém, kteří trpí artrózou nosných kloubů, nebo kteří jsou po mozkové příhodě a jejich postižené končetiny jsou spastické, nebo jim otékají, tam všude to využíváme a to jak na horní, tak i na dolní končetiny. Lymfodrenáž (některé programy) působí i regeneračně. Takže je vhodná jak u pacientů, kteří se k nám přijíždějí léčit, tak i pro regeneraci sil zdravých klientů. Mám osobně s aplikací přístrojové lymfodrenáže dobré zkušenosti. Dbáme, aby byl klient při proceduře pod neustálým dohledem našeho zdravotního personálu, abychom věděli, jak reaguje na lymfodrenáž.“ Jak dobře se pacienti v Konstantinových Lázních hojí, je vidět na frekvenci jejich procházek v lázeňském lesoparku. Někteří se už po krátké době snaží za pomoci berlí dostat na sluníčko a na čerstvý vzduch. Cítí se tak blíž k domovu. Po několika týdnech lázeňské péče a vůni lesoparku odjíždějí často se slibem, že se nejpozději za rok do Konstantinek vrátí (nejlépe v květnu, když kvetou rododendrony).

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist