Reklama
Peeling - autor: Marta Csontosová

Efektivní peelingové ošetření pleti po létě patří na kvalifikované dermatologické pracoviště, tvrdí profesorka Jana Hercogová, přednostka Dermatologické kliniky Nemocnice Na Bulovce.

Peeling

Dali jsme v létě hodně peněz za letní bronzovou pleť u moře, teď řešíme, jak se zhrublé a tmavé pleti zbavit. Nic výjimečného, situace se cyklicky opakuje každý rok a dermatologové jsou připraveni, usmívá se profesorka Jana Hercogová. Jsou podle ní peelingy tak univerzálním řešením, jak si často myslíme?

Je těžké odpovědět, protože co je vlastně peeling? Jestli máte na mysli kosmetické peelingy běžně dostupné v drogerii nebo parfumerii, tak ty moc nefungují. Lidé s citlivější pletí běžné peelingy vůbec nesnesou, lidé se smíšenou nebo mastnější pletí si libují, protože jejich pleti to nevadí a kůže se vyhladí. Jenomže kýžený efekt očisty pleti se stejně nedostaví, protože ovocných kyselin tyto přípravky obsahují pouze do 12 procent. Stejné je to ale i v kosmetických salonech, kosmetičky také nemohou pracovat s peelingy silnějšími než 12 procentními a tento obsah kyseliny neudělá nic víc, než příjemné olupování kůže.

Ale olupování kůže je přece peeling...

Aby byl peeling opravdu účinný, aby mě zbavil nežádoucí pigmentace, nerovností, rozšířených pórů, je nezbytný peeling pomocí vysoké koncentrace ovocných kyselin. Ta účinná koncentrace se pohybuje až do 70 procent a pracovat s takovým peelingem může pouze dermatolog.

Jenomže o tom běžně nevíme...

Protože to žádná kosmetička neprozradí, přece svým klientkám neřekne, že peeling, který vám dělá, nepřinese efekt, který očekáváte. Ze zkušeností vím – podle stavu, v jakém k nám na kliniku přicházejí pacientky po radikálním peelingovém kosmetickém ošetření - že kosmetičky vždy nedodr-žují omezení a někdy pracují také s přípravky obsahujícími vysoké koncentrace ovocných kyselin. Problémem bývá také netrpělivost a touha po okamžitém efektu, tedy příliš rychlé nasazení peelingu s vysokým obsahem ovocných kyselin na citlivou pleť.

Takže když peeling, tak raději postupně.

Ano, optimální je začít peelingem s 30 procenty ovocných kyselin, po týdnu-dvou aplikovat peeling s 50 procenty ovocných kyselin a po dalších dvou týdnech peeling se 70 procenty ovocných kyselin. Vždy je ale nezbytné klást důraz na citlivost pleti.

A váš pohled na mechanické peelingy?

Každý peeling má svůj efekt. Ale opět, co je to mechanický peeling? Obvykle to, co koupím v drogerii či parfumerii jako mechanický peeling, je krém na bázi drcených mandlových jader, kterým bříšky prstů masíruji obličej, krk, dekolt. Proč ne, ale efekt není nijak výrazný. Dalším a velmi účinným mechanickým peelingem je mikro-dermabraze. Tomu se ale neříká peeling, je to velmi efektivní obroušení kůže. Když půjdu v posloupnosti ještě hodně, hodně dál, dostanu se k ablačnímu laseru, podstatou jeho působení je odpaření vody ve tkáni a ta se sloupne.

Když tedy má žena pocit, že by po létě měla se sebou něco udělat a odhodlá se k radikálnějšímu peelingu, má přijít na co nejodbornější pracoviště.

Určitě. Hlavně nechtít výrazný efekt hned po prvním ošet-ření a raději přistoupit k peelingu v několika krocích. Začít třeba nejdřív opravdu peelingovým krémem z drogerie nebo parfumerie, absolvovat peeling u své kosmetičky. Ta, když je rozumná, vždy pak své klientce doporučí peeling na specializovaném dermatologickém pracovišti.

Špičkové hloubkové čištění pleti, při kterém dochází k exfoliaci (odloučení) odumřelých buněk, odstranění tukových usazenin, zúžení pórů, ale i léčbě akné, depigmentaci tmavých skvrn a sjednocení povrchu kůže, hydrataci slunečním zářením poškozené pleti, zjemňování vrásek a jizev nabízí například klinika LaserPlastik MUDr. Marty Moidlové (www.laserplastic.cz). Jedná se o ošetření přístrojem Dermolissage-Silkpeel Platinium MD, který pracuje na bázi patentované technologie dermální abraze, při níž dochází k odlučování vrstvy odumřelých buněk, přičemž dochází zároveň k dermální infuzi. Aplikátor je vybaven abrazivní plochou a aplikátorem s uloženými tryskami – ty jsou zásobovány léčebnými séry. Ošetření se provádí buď jako léčebná kúra zpravidla jednou týdně po dobu 4-8 týdnů a pak udržovací 1x měsíčně, nebo i jednorázově pro okamžité vyčištění pleti. Klinické dermatologické studie dělali v USA, přístroj pro Evropu vyrábějí ve Velké Británii.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist