Reklama
Pandemie - autor: Marta Csontosová

Bojíte se pandemie chřipky? Nejúčinnější prevencí je důsledné mytí rukou, větrání a vyvarování se pobytu ve shluku lidí. Radí docentka Vilma Marešová, přednostka Infekční kliniky Nemocnice na Bulovce.

Pandemie

Chřipkovou pandemii musíme brát vážně. Virus se už šíří mezi lidmi a není to už tedy prasečí chřipka. Je to lidská chřipka, která vznikla kombinací, ptačího, lidského a prasečího viru. Takový virus zatím nebyl.

Máme se bát nové kombinace viru, paní docentko?

Průběh nemoci u pacientů s pozitivním nálezem je velmi mírný. To ale neznamená, že bychom neměli být ve střehu, protože všichni cestujeme. Jsou ale oblasti, které by měli zvažovat rizikové osoby: děti – jsou velmi vnímavé pokud jde o virová onemocnění, staří lidé, chronicky nemocní lidé. Pokud jde o strach z nového viru, tak lidi raději shánějí lék Tamiflu a jinak nedělají nic. Nemyjí si důsledně ruce když přicházejí domů, nemyjí si ruce po práci, nemyjí si ruce po použití toalety, dokonce si sednou k jídlu bez toho, aby si umyli ruce. A čekají, až se o ně postará zdravotnictví. Přitom důsledné mytí rukou je víc než Tamiflu.

Kolik krabiček Tamiflu jste zatím na vaší infekční klinice spotřebovali?

Celkem dvě krabičky. Jedno balení dostal pacient, který byl na pokoji s člověkem pozitivně testovaným na nový virus a druhé balení dostal pacient, u kterého byl test pozitivní a přišel k nám dostatečně včas. Tamiflu má jistý účinek – zmírňuje průběh nemoci, je pak méně chřipkových komplikací a méně podaných antibiotik – když se začne brát do 48 hodin od prvních příznaků. Ze zdravotnického personálu jsme nenasadili zmíněný lék nikomu.

A bude pandemie?

Pandemie bude. Je možné, že to bude tento virus, u kterého je průběh zatím velmi příznivý.

Co to znamená příznivý průběh?

Nemocní nejsou schváceni horečkou, nedostavují se svalové a kloubní bolesti, záněty průdušek, záněty plic. Příznaky lidí s pozitivním nálezem na naší klinice nebyly typické pro chřipku, měli pouze lehké příznaky typické pro nachlazení. První pacient si pouze ztěžoval na dušnost, neměl ani teplotu. Zamířil k nám jen proto, že se vracel ze Spojených států. Právě proto se domnívám, že je u nás spousta lidí, kteří už byli virem napadeni a zvládli to bez lékaře a bez vyšetření. A to není pro chřipku typické.

Co to je vlastně pandemie? To slovo zní strašidelně.

Pandemie není informace o závažnosti onemocnění, je to informace o vysokém podílu epidemie, a to ve všech světadílech.

Může virus - který teď způsobuje mírný průběh nemoci - až k nám naplno za pár měsíců doputuje, nabrat na agresivitě?

Virus má vlastnost se měnit a může brát vlastnosti už známých lidských virů. Je opodstatněné počítat s tím, že se na lidech pak „vyřádí“. Když se ty viry budou opakovaně setkávat, tak si informace předají, a virus nabere na agresivitě. Má tedy význam nechat se očkovat již dostupnou vakcínou.

A co kondice člověka?

Ta je významná. Domnívám se, že naši pozitivně testovaní pacienti byli v dobré imunologické kondici.

Existuje nějaké poučení z tragické španělské chřipky v roce 1918?

To bylo v souvislosti s první světovou válkou a lidé nebyli v dobré fyzické kondici, nebyla k dispozici antibiotika. Velké procento úmrtí mohlo být úmrtími na sekundární bakteriální onemocnění.

Jak se tedy léčí tento nový druh chřipky?

Chřipka se léčí běžnými léky, jako při každé chřipce, a hlavně klidem. Když mám příznaky chřipky, zalezu, vezmu si lék proti teplotě, uvařím si čaj a ležím klidu v dobře větrané místnosti. A hlavně chřipku nešířím. Členové rodiny by měli nosit ústenku (roušku), ale neměli by v ní chodit celý den, je třeba ji během dne měnit.

Až u nás propukne chřipka naplno, tak se ale už nemocní vyšetřovat laboratorně nebudou...

V žádném případě. Na to nemáme ani peníze, ani laboratoře.

Co by měli lidi dělat, aby se vyhnuli chřipce?

Teď je onemocnění méně, protože se nepohybujeme v uzavřených místnostech. I když si jdeme sednout do restaurace nebo do kavárny, volíme zahrádku. A chřipkový vir je vzdušná nákaza. Aby člověk onemocněl, musí být k onemocnění vnímavý a musí se pohybovat v prostředí zahuštěném viry. Proti menšímu množství virů – ve větraném prostředí – se člověk dobře brání. Za špatného počasí a v zimě to bude problém. Když se posadíte v uzavřené a ještě zakouřené restauraci, s velkou pravděpodobností onemocníte. To velké riziko je také v klimatizovaných prostorách – například v nákupních centrech. Místnosti, kde se shromažďuje hodně lidí jsou vůbec nejrizikovější: školky, školy, divadla, kina, společenské akce. V případě pandemie musíme počítat, že hlavní hygienik dá příkaz k jejich uzavření. Našim lidem vyčítám, že se klepou strachy, seženou Tamiflu a myslí, že jsou v bezpečí. Klidně se přitom vydají nakupovat do supermarketu, a to i s dítětem. Tam si dají klidně jídlo, dítě šoupnou do herního koutku, kde si hrají možná s už virem nakaženými dětmi... To je velmi rizikové chování. Lidé si dostatečně také neuvědomují, jakému obrovskému zdroji virů se vystavují, když utírají dítěti nos. Po každém takovém úkonu je nezbytné umýt si ruce. Nos člověka, a dítěte zvlášť, je největším semeništěm virů.

Měly bychom se nějak speciálně hygienicky na chřipku připravit?

Já tvrdím, že stačí si pořádně mýt ruce a utírat si je po použití veřejné toalety do papírového ručníku. Antibakteriální ubrousky bychom ale měli mít – pro bezpečné utření rukou - v tašce vždy.

Občas utřít lihem mobil a klávesnici počítače nebo kliky na dveřích je také prevence?

Nepřeceňovala bych to.

Víte, že
  • každý rok u nás umře v souvislosti s chřipkou asi 2500 lidí?
  • asi 10 % nemocných chřipkou onemocní vážnou sekundární nemocí (např. zápal plic)
  • virostatika (očkovací látky) jsou připraveny pro lidi důležité pro zachování chodu státu (pekaři, zdravotníci, pracovníky v energetice a teplárenství...).
 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist