Reklama
Nová Libverda - autor: Marta Csontosová

Lázně Libverda prošly v posledních letech výraznou změnou. Další překvapení – zrekonstruovanou lázeňskou kolonádu s fontánou – připravují už pro své letní hosty.

Nová Libverda

Aby se v dnešní době jakékoliv naše lázně rozvíjely, to chce opravdové nadšence. Nadšence, kteří věří, že ekonomická krize pomine a jejich lázně budou na lepší časy dobře připraveny. To právě se děje v Lázních Libverda. Investice tam střídá investici.

Hlavním přírodním zdrojem Lázní Libverda jsou minerální prameny hydrogen-uhličitano-hořečnatého typu, přírodní železnaté kyselky. Minerální voda je používána ke koupelím i k pitným kúrám. Lázně mají celkem deset pramenů, využívány jsou tři. Léčí se tady kardiovaskulární nemoci, nemoci pohybového ústrojí, neurotické poruchy včetně poruch psychosomatických. O Lázních Libverda jsme nepřinesli v našem magazínu komplexnější informaci od léta 2005. Nic zvláštního se v těch lázních ale opravdu dlouho nedělo. Už tehdy ale mluvili o zajímavém projektu lázeňské léčby kardiovaskulárních a pohybových nemocí… a velké plány měl s lázněmi Alexandr Seidl, jejich majitel. Hovořil o záměru vybudovat na volném prostranství saunové a bazénové centrum, také o záměru vybudovat přímo v lázních bydlení pro seniory. Jak se záměr pana majitele naplňuje?

„Máme po komplexní rekonstrukci ubytovací kapacity, máme nové wellness centrum, rekonstruovali jsme stravovací provozy, momentálně komplexně rekonstruujeme systém čerpání a jímání minerální vody, na kolonádě přibude fontána.“ To jsou už odpovědi Tomáše Masarika, ředitele Lázní Libverda, který na moji další otázku „jak daleko jsou práce na bazénovém a saunovém komplexu?“ odpověděl: „Pokud jde o moderní bazénový a saunový komplex, ten bude stát úplně samostatně, ale bude propojen suchou, tedy zastřešenou cestou s objektem lázeňského domu „Nový dům“. Na přípravě jeho budování se už pracuje. Pracovní název projektu bazénového a saunového centra je „Minerální lázně“ a velmi intenzivně diskutujeme s projektanty o optimalizaci řešení. Chceme, aby komplex sloužil dobře lázeňským hostům a aby tam byla i malá vodoléčba. V komplexu je naplánovaný krytý bazén, ale i venkovní vyhřívaný bazén, nebudou chybět sauny a odpočívárna. Pokud vás zajímá výška této investice, tak je to 6 milionů euro, tedy 150 mil. Kč. Jestli půjde všechno podle plánu, budeme se v roce 2011, nejpozději v roce 2012, koupat. A od záměru vybudovat přímo v Lázních Libverda pohodlné bydlení pro seniory jsme také neustoupili.“

Lázně Libverda - léčba

Pokud jde o aktuální situaci v lázeňské léčbě, našla jsem zde několik opravdu zajímavých novinek. Mimořádností, kterou se nemohou chlubit každé lázně, je fakt, že všichni hosté lázní se stravují formou švédských stolů a nedělají zde rozdíl mezi samoplátci a klienty, kteří jsou v Lázních Libverda přes pojišťovnu. Druhou mimořádností je fakt, že také v Lázních Libverda platí pro klienty lázní uhradit regulační poplatek (na 21 dní je to 1260 Kč), ale všichni klienti, kteří přijedou do Libverdy na komplexní lázeňskou léčbu, obdrží voucher na čerpání služeb ve výši 1260 Kč (pokud jsou v lázních tři týdny) nebo na 1680 Kč (pokud jsou v lázních čtyři týdny). Za sumu uvedenou na voucheru si mohou v lázních dopřát nadstandardní služby. Úžasný nápad, jak dopřát klientům víc, než co jim poskytuje pojišťovna. Pan ředitel Tomáš Masarik je velkým fanouškem léčebného lázeňství a když se ptám na projekt aktivní kardio-rehabilitace, o němž se již v Lázních Libverda mluvilo před lety a při kterém probíhá monitorování léčebných procházek po okolních lesích, velmi rychle mi „docvakává“, že je to pravé libverdovské téma. Alespoň ale už vím, že lázeňští klienti jsou vybaveni monitorovacím zařízením, na kterém mohou i sami sledovat, jakých výkonů dosahují a jak reaguje jejich kardiovaskulární systém na zátěž. To jsou tedy věci! Žádné „lážo-plážo“ procházky na čerstvém vzduchu, ale pěkně pod dohledem a s pokyny, jestli má pacient přidat na fyzickém výkonu nebo to naopak nepřehánět s rychlostí a zátěží.

Vystačíte, pane řediteli, pokud jde o léčbu kardiovaskulárních nemocí se sofistikovaným monitorováním klientů, nebo máte i další novinky?

Zavádíme koncepci včasné rehabilitace pacientů po kardiovaskulárních zákrocích. Navázali jsme na původní dobře vyzkoušenou koncepci našich lázní, spojili jsme se s partnerskými lázněmi v Teplicích nad Bečvou – už léta od nich přebíráme osvědčené nové léčebné postupy. Cílem je, aby pacienti po kardiovaskulárních zákrocích opravdu absolvovali včasnou rehabilitaci. O včasné rehabilitaci můžeme mluvit, když se s ní začne do dvou týdnů po operaci a její součástí je přesvědčit pacienta, že může jít klidně na nákup, že se nemusí bát chodit do schodů, že může šlapat na kole bez zbytečných obav z komplikací. Od dubna začne koncepce včasné rehabilitace fungovat v Lázních Libverda naplno.

Máte smlouvy se specializovanými kardiologickými pracovišti?

Máme smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Počítáme s tím, že se takto postaráme o pacienty z Liberce, ale také z Prahy. Libverda je pro tyto pacienty ideální v tom, že je v čistém horském prostředí a také máme na dosah špičkovou kardiologickou lékařskou péči pro případ nenadálých příhod (Frýdlant, Liberec).

Lázně Libverda - relax

Hostům, kteří přijíždějí do Lázní Libverda pouze za odpočinkem a relaxací, je v lázních k dispozici relaxační centrum v lázeňském domě Jizera. Relaxačním procedurám slouží celé jedno patro a koncepce centra mile překvapí. Rozhodně není postavena na tom, že klient zaplatí několikahodinové vstupné a kromě podání čistého prostěradla nebo ručníku si ho už nikdo nevšímá. Naopak. Toto relaxační centrum je založeno jen a výlučně na službách s exotickou kosmetikou z Fidži, ale nabídnou vám i takzvaný medový rituál (příznivě ovlivňuje krevní oběh, utišuje revmatické projevy na svalech a kloubech, bolestivé stavy při artróze, aktivně ovlivňuje vitalitu pokožky, detoxikuje organismus, pomáhá při chronickém únavovém syndromu a nervových poruchách každého druhu – včetně nespavosti a depresí). Relaxační centrum v Lázních Libverda je o ošetřujících procedurách. Tedy peelingu, masážích, zábalech, relaxačních voňavých a výživných koupelích. A víte, co mě úplně dostalo? Nádherné mramorové vany.

Příklad cen některých procedur:
  • Koupel levandule/zázvor 390 Kč
  • Zábal v banánových listech 850 Kč
  • Kokosový peeling 590 Kč

Relaxační centrum v léčebném domě Jizera budou Lázně Libverda dál rozšiřovat. Zájem klientů je totiž tak velký, že nemohou ani všechny zájemce uspokojit. Týká se to samozřejmě hlavně prodloužených víkendů, které nabízejí už od 1800 Kč.

Legenda o Lázních Libverda praví, že lázně vděčí za své objevení kohoutovi, který chodil pít vodu do lesní studánky. Kohouta sledoval hajný a všiml si, že ten kohout byl po čase mnohem větší a silnější než ostatní kohouti na dvoře. Malý kohoutek sice už teď trůní na kolonádním altánku, letos se mu ale dostane pocty opravdové. Velký kohout se stane ozdobou kolonády. Také název Libverda má zajímavé výklady. Podle jedněch je docela možné, že jméno Lázně Libverda je původu francouzského. „Lieu de verre d´eau“ – místo, kde se podává sklenice vody. Na frýdlantském zámku je ale mapa, ze které je jasné, že Libverda měla své jméno už před dobou markýzy de Pompadour (tehdy zachvátila Evropu vlna módy mluvit francouzky) a že se tu o sklenici vody před rokem 1660 nedá mluvit. Nejpravděpodobněji vychází výklad názvu Libverda, který se opírá o švýcarskou vlaštinu prvních kolonistů: verda - zelené a ještě pravděpodobněji: rio verda – zelený potok. Původní název je tedy Riverda - Liverda. Původně tedy šlo o Liverdu a jen později vznikla Libverda. Spojením Liverda a lidového Liberda.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist