Reklama
Nálepka: Vary jsou drahé - autor: Marta Csontosová

Mění se nám Karlovy Vary? Ano. V některých lázeňských zařízeních výrazně ubylo rusky mluvících hostů. A také... stoupá sebevědomí hostů tuzemských.

Nálepka: Vary jsou drahé

Nemůže uběhnout jedna sezóna, aby se Karlovy Vary nedostaly do hledáčku analytiků. Nejnověji kvůli úbytku rusky mluvící klientely, kterou lázně tolik potřebují. Co potřebují, jsou na ní závislé! Rusky mluvící klientela totiž nehledí na peníze a plní tak nejen pokladny lázní, dobře z ní žijí i další služby.

Celou hodinu jsem strávila pozorováním dění v recepci a lobby baru Bohemia-lázní a tu hodinu jsem si nemohla vybrat lépe. Právě se tam objevila velká skupina mladých, rusky mluvících hostů (nejstaršímu nebylo ani třicet). Skupina, kterou jsem před půlhodinou na ulici minula, nemaje trpělivost s jejich pomalým tempem. Průvodce svou výpravu upozorňoval na zajímavosti a ti mladí, rusky mluvící lidé se vyptávali na takové podrobnosti, že jsem nestačila žasnout. Nevím, nevím, jestli ty reálie o Karlových Varech ovládá jeden ze sta Čechů. Osobně bych dobře odpověděla z padesáti procent. Kdy se začalo v Karlových Varech léčit?
Jakou teplotu má Vřídlo?
Má každý lázeňský dům termální vodu?
Ve kterém roce byl dostavěn pravoslavný chrám?
No, kdo to všechno může běžně ovládat?
Ti mladí Rusové (???) vzbuzují svou zvídavostí a zájmem o Karlovy Vary sympatie.

Nam óčeň mílo

Opouštím svoji pozici v hale lázeňského sanatoria Kriváň, kde mám mít schůzku s obchodním partnerem a postupuji takticky. Ráda bych se dozvěděla, kdo jsou ti noví hosté a co je přivádí právě do Bohemia Lázní. Povedlo se. Skupiny se totiž ujala pracovnice v uniformě lázní a její bravurní ruština bez náznaku poruštěných českých slov dávala tušit, že se skupina dostala do rukou krajanky. Obě dvě strany setkáním očividně pookřály, uvítací řeč byla plná vřelých slov, nechybělo: nam óčeň mílo, što vy prijéchali v Karlovy Vary, kde pobyl v godach 1703-1704 car Piotr Velikij. Rusky mluvící lidé jsou pořád jedna velká rodina, uznávají společné kořeny. Skupina mladých lidí přijela z Kazachstánu, který je od Moskvy pěkně daleko, ale zmínku o caru Petru Velikém přijali všichni bez protestů, je to přece zajímavá historická postava. Tito Kazaši věděli, kam přijíždějí, týden hodlají strávit pouze a jen v Karlových Varech, odmítají nabídky na výlety do Vídně nebo do Paříže. Říkají, že chtějí ochutnat všechny prameny a koupele si chtějí dopřát jen a pouze v léčivé termální vodě karlovarského Vřídla. - Imajete v baseinu vodičku iz Vridla? - Da, da, u nas v baseinach jest tolko vodá iz Vřídla. Ani dobře rusky mluvící pracovnici lázní nešlo z pusy vyslovit Vřídlo tvrdě. Vřídlo je prostě Vřídlo.

A co čeští hosté?

Českých hostů bylo v Bohemia-lázních vždy hodně. Po restriktivních úpravách v indikačním seznamu sice klientů pojišťoven ubylo, ale nyní se zase pomalu do Bohemia-lázní vracejí a jsou čím dál sebevědomější. Přijíždějí převážně v rámci komplexní léčby a vše mají hrazeno svojí zdravotní pojišťovnou. Přesněji téměř vše. Jelikož zdravotní pojišťovny hradí pouze základní ubytování v kategorii bez televizorů, minibarů či lednic a dalšího vybavení a takovým Bohemia-lázně (ani žádné jiné lázeňské hotely v Karlových Varech) nedisponují, je nezbytné pobyt doplatit z vlastních peněz. To samé platí, co se týká stravování. Denně si klient Bohemia-lázní, ubytovaný v sanatoriu Kriváň, připlatí 300 korun za jednolůžkový pokoj a nadstandardní ubytování. Pokud si přeje klient více než jen základní servírovanou stravu, hrazenou z pojištění, může si doplatit ještě 200,- korun na den za rautové stoly. Na oplátku bydlí v lázních, které jsou téměř „na prameni“ a opravdu na jednom z nejkrásnějších míst v Karlových Varech. Před hotelem se rozkládá Dvořákův park se Sadovou kolonádou a pouze pár minut je to k Mlýnské kolonádě a dokonce k nevelkému hotelu, v němž při svém pobytu v Karlových Varech bydlel car Petr Veliký. A to přece zajímá i české hosty, nejsou k ruské historii až tak imunní, jak by to možná vypadalo. Čeští hosté jsou čím dál sebevědomější, jsou díky otevřenému světu už zvyklí se pohybovat v mezinárodní společnosti a vůbec jim nevadí, že v posledních dvou letech je v Bohemia-lázních převážně rusky mluvící klientela. To německá klientela, ač zcestovalá a kosmopolitní, by měla nejraději pro sebe oddělenou restauraci. To samozřejmě možné není a tak chtě-nechtě dostávají němečtí hosté i lekce z ruštiny a češtiny.

Bohemia-lázně jsou lázně, kde si vůbec nestěžovali na nedostatek klientely. Jak je to možné, když jinak Karlovy Vary poslední dobou uvádějí pokles klientů? Karlovy Vary byly a jsou stále oblíbené mezi rusky mluvící klientelou, ale nálepka karlovarských vysokých cen je v hroutící se ruské ekonomice nepřijatelná. Pouze stálá klientela Bohemia-lázní (patří mezi lázeňské hotely střední třídy, mají tři hvězdičky) ví, že i v Karlových Varech lze absolvovat kvalitní léčení za přijatelné ceny. Tři týdny vychází na 30 000 korun.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist