Reklama
Moji „gastro“ pacienti - autor: Marta Csontosová

Vážné nemoci zažívacího traktu přicházejí po dlouhých letech nekázně vašeho stravování, říká doc. Radan Keil z Fakultní nemocnice Motol.

Moji „gastro“ pacienti

Domluvili jsme si s panem docentem Keilem na náš rozhovor dvacet minut, ale už po deseti minutách musel odejít k akutnímu „případu“ na lůžku, který měl tep 135. Předkládám, o čem jsme si stihli popovídat v tak krátkém čase…..

Zaznamenáváte dopad důrazu na stravování v počtu vážných zažívacích nemocí?

Rizikové faktory vážných onemocnění se stravováním souvisí, ale souvisí dlouhodobě. Není to tak, že když zlepšíte své stravovací návyky na čtvrt roku, eliminujete vážné riziko onemocnění na nulu. Procesy probíhají dlouhodobě, lze říct, že vážné nemoci zažívacího traktu přicházejí po dlouhých letech nekázně vašeho stravování. V případě nádorového onemocnění tlustého střeva je to dlouhodobá absence vlákniny a nadměrný příjem tuků i bílkovin ve stravě, hlavně červeného masa. Někdy se uvádí i pití piva.

Všeho mají lidé dostatek, mohou se rozhodnout...

Ten nadbytek potravin je právě problém. Lidé jedí moc masa, protože je dostupné, všude na nás číhají lákadla. Kdo se v dnešní době těší už ráno na dobrou večeři, kterou máma avizuje připravit? Bojím se, že téměř nikdo. Přitom já si dobře pamatuji, že jsem se na večeře mé mámy jako mladý kluk těšíval. Dokonce to určovalo moji náladu, když jsem se těšil, že druhý den bude nějaká dobrá večeře. Maso bylo maximálně dvakrát týdně, k uzeninám nebyl neomezený přístup.

A cítíte se zdravý?

Ano, máma se zasloužila o to, že dnes nemám vážnější zdravotní problémy. Kdyby mne byla vykrmila před čtyřiceti lety na 70 kg, dnes mám určitě o dvacet kilo víc a už bych trpěl nějakou vážnou nemocí.

Jaký je vliv alkoholu na vznik vážných zažívacích nemocí?

Samozřejmě negativní, ale je to vliv také velmi dlouhodobý. Když si někdo dopřává alkohol půl roku a prohlásí, že je zdravý i přes pití alkoholu, tak ještě neví, o čem mluví. Výsledek se dostaví tak za deset let. Jestli tedy včas nepřestane pít. Opět zdůrazňuji, že potravní zvyklosti nás ovlivňují, ale ne tak, jak si myslíme. Když je změníme k lepšímu, efekt se určitě nedostaví během půl roku.

Jaké jsou zásadní vážné gastroenterologické nemoci?

Na prvním místě je to vředová choroba, která je ještě dobře řešitelná, umíme se s ní vypořádat, když pacient dodržuje pravidla. Druhou vážnou nemocí je chronická pankreatitida, což je poškození slinivky břišní. Tady je hlavním rizikovým faktorem pití alkoholu při dávce víc než 50 gramů/den. Lidé s touto nemocí netráví dobře jídlo, hubnou a část z nich začne trpět diabetem. U některých pacientů s chronickou pankreatitidou se vyvine nádorové onemocnění a to je velmi vážná nemoc. Třetím vážným postižením je nádor tlustého střeva, o tom onemocnění jsme už mluvili. Je varující, že obyvatelé naší země jsou na prvním místě ve světovém žebříčku výskytu onemocnění nádorem tlustého střeva. Právě proto se u nás podnikají rozsáhlá preventivní opatření. Chci zdůraznit, že děláme prevenci pouze sekundární, jestli tam už nádor není. Mnohem lepší by byla primární prevence: výrazně změnit způsob stravování od útlého věku dítěte. To je organizačně neovlivnitelné. A ještě jedna informace, o níž se ani nemluví: přibývá nám dětí s kameny ve žlučových cestách. Analýzou vývoje jsme dospěli ke zjištění, že prvkem, který spojuje všechny děti se žlučovými kameny, je nadváha.

Stoupá výskyt vyjmenovaných onemocnění?

Ano, stoupá.

Když stoupá výskyt nemocí, znamená to, že musí následně i stoupat počet lidí omezených ve stravování. Lidé se leknou. Co pak vlastně jedí? Jaká je jejich výživa, aby vůbec přežili?

Stravu je třeba upravovat. Pacientům radíme, aby jedli stravu ne moc kořeněnou, vyhnuli se tvrdému alkoholu, kouření. To všechno vysušuje sliznice a zhoršuje polykací potíže. Doporučujeme, aby jedli stravu mixovanou (kaše, pyré z masa) a hlavně doporučujeme vývary, které obsahují velké množství bílkovin a umožňují dobrou regeneraci organismu. Máme také k dispozici podpůrné přípravky zabezpečující výživu, která pacientovi dodá nejen základní výživu (tuky, bílkoviny, cukry), ale také nenasycené mastné kyseliny, minerály, vitamíny. Tedy všechno, co je zapotřebí, aby nedocházelo k úbytku svalové hmoty. A doporučujeme užívání probiotik.

Je to hutná potravina, nebo je taková potrava v tekutém stavu?

Je to v tekutém stavu a prodává se i v lékárnách, je vhodná pro pacienty, kteří trpí nechutenstvím a chřadnutím v důsledku léčby nebo v důsledku nádorového onemocnění. Nádor sám totiž produkuje působky, které snižují chuť k jídlu a urychlují odbourávání svalové hmoty.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist