Reklama
Magnet zdraví - autor: Marta Csontosová

V Mariánských Lázních se to poslední dobou hemží malými klienty. Například desetiletá Polina přijela ze Sibiře. Léčbu, ubytování, stravování hradí rodiče.

Magnet zdraví

Vléčebných lázních Mariánské lázně mají děti od čtyř let věku dveře otevřené. Umějí tady pomoci dětem s onemocněním ledvin a močových cest, ale i průdušek a preventivní léčba malých holčiček po operacích slepého střeva měla v Mariánských lázních vždy obrovský věhlas. Dítě tady ale musí absolvovat pobyt s dospělým doprovodem a za stejných finančních podmínek jako dospělí klienti. Zdravotní pojišťovny tuto léčbu nehradí ani neposkytují žádný příspěvek dětem na léčebné procedury.

V Mariánských Lázních včlenili oddělení léčby dětí do balneologického oddělení v přízemí jednoho křídla budovy Centrálních lázní a vedení dětské léčby se ujala bývalá primářka Dětské lázeňské léčebny Miramonte MUDr. Drahomíra Nečasová. Fakt, že vedení lázní pověřilo tímto úkolem právě doktorku Nečasovou, nikoho nepřekvapí. Má s léčbou dětí ve zdejších lázních dlouholeté zkušenosti.

Jak se vlastně stane, že dítě začne mít zdravotní problémy (opakované záněty, kaménky) právě s močovými cestami? Podle doktorky Nečasové jsou dvě nej-častější příčiny onemocnění močových cest, s nimiž děti do Mariánských lázní přijíždějí. První příčinou jsou vrozené vady, kvůli kterým dochází k nesprávnému vylučování moči a jejímu městnání v močových cestách. U většiny těchto dětí je vada nejprve odoperována a pak jsou odeslány na doléčení do lázní. Další příčinou opakovaných zánětů močových cest mohou být funkční poruchy vyprazdňování močového měchýře. Děti vyprazdňují močový měchýř pod vysokým tlakem, močí příliš zbrkle, nedomočují a v měchýři zůstává zbytková moč. tím jsou vytvořeny podmínky pro zachycení bakterií a rozvoj zánětu.

A jaké vody popíjejí? Rudolfku nebo Karolínku. Paní doktorka Nečasová nám vysvětlila proč.

„Pití minerálních vod předepisuji individuálně. Záleží na tom, jakou má dítě základní diagnózu, váhu… Dětem, které trpí šťavelanovými močovými kaménky, předepisuji Karolínku nalačno a doplním jednou dávkou Rudolfky za hodinu po jídle. Rudolfka proti Karolínce obsahuje více vápníku, který reaguje ve střevě s rozpustnými šťavelany a brání vzniku nerozpustných sloučenin, které se nevstřebají a odcházejí stolicí. tím se zmenší vstřebávání šťavelanů ze střeva do organismu a usnadní se vstřebání hořčíku z Karolínky. Děti s opakovanými záněty močových cest pijí obvykle Rudolfku. Když ale vidím, že mají nepravidelné vyprazdňování stolice, volím raději Karolínku. ta má také močopudný účinek, ale je v ní sulfát, který pozitivně ovlivní činnost střev. trpí-li dítě zácpou, ordinuji minimálně jednu dávku Křížového pramene, který pomůže navodit pravidelné vyprazdňování stolice. Zácpa při problémech s močovými cestami musí být vždy odstraněna. Prostřednictvím lymfy se můžou dostat bakterie na močové cesty a přeplněné střevo tlačí na močový měchýř, který se pak dobře nevyprazdňuje. taková léčba je možná pouze v Mariánských lázních, kde se na nevelké ploše chráněné krajinné oblasti Slavkovského lesa nacházejí tak různorodé prameny.“

Stačí ale znalost pramenů, chemické složení minerálních vod a dítě nebo dospělý člověk se uzdraví?

Určitě ne, to by bylo moc jednoduché, už jsme nejednou psali o tom, že „lázeňská kuchařka“ neexistuje. Podle doktorky Nečasové je zkušenost a praxe s ordinováním pití minerálních vod nenahraditelná. Vždyť ještě nedávno se minerální vody pily jen nalačno, až praxe lékaře naučila, že voda s obsahem železa (Ambrožův pramen) je vhodná u močových kamenů neznámého složení a lépe se snáší po jídle. lázeňská léčba dětí ale není jen o pití minerálních vod. Jde o kombinaci účinku pitné kúry s ostatními balneologickými a fyzikálními postupy a procedurami. Důležité je pomoci pacientovi. Chvilku sleduji „provoz“ v oddělení léčby dětí a mám štěstí pouze na rusky mluvící děti. Některé doprovází maminka, jiné babička. S maminkou je tady i desetiletá Polina, která ochotně přiblížila svůj problém: trápí ji ledviny, je tady na dva týdny, přijela s rodiči a doma má ještě malého bratra. Maminka už tak důvěřivá není, nechápe, proč mě zajímá právě Polina, ale pak se také domluvíme. Má starost o Polinino zdraví do budoucna a tak přijeli na doporučení svého lékaře, zkusit „ozdravit ledviny“ do Mariánských lázní. léčba dětí v Mariánských lázních je ale také o co nejlepším využití volného času v přírodě, která obklopuje Mariánské lázně, ve stmelování rodin, které takto tráví lékaři doporu-čené 3-4 týdny a to až 2x ročně. třeba výlet na Kladskou není nijak náročný a dobře ho zvládnou i děti. Kladské rašeliny leží 10-13 km severozápadně od Mariánských lázní a obsahují velmi cenná horská rašeliniště. Svahy Slavkovského lesa jsou zásobárnou vody pro lázeňské prameny. Podle doktorky Nečasové je ideální, když děti přijíždějí do Mariánských lázní včas, ne když už problém naroste do velkých rozměrů a nenávratně poruší funkci ledvin.

MUDr. Drahomíry Nečasové jsme se zeptali, jaké zásady dodržují, pokud jde o léčbu dětí pomocí tepla (minerální koupele, rašelinové zábaly):

„Minerální koupele a rašelinové zábaly v našich lázních nejsou pro děti volně prodejné procedury. Předepisuje je vždy lékař (do12-ti let pouze pediatr, balneolog) až po důkladném odebrání anamnézy a vyšetření dítěte. Součástí předpisu je i vysvětlení (dítěti i doprovodu), jak bude procedura probíhat, jaké bude mít dítě pocity, k čemu slouží, aby se nebálo a hned na počátku nezaujalo k proceduře negativní postoj. Zmíníme se i o tom, co se může přihodit, když nebudou dbát naší rady.

U dítěte do 12-ti let (někdy i staršího – vyžadují-li to zjištěné anamnestické údaje) musí být přítomen po celou dobu procedury dospělý doprovod, aby sledoval, jak dítě na proceduru reaguje a zda procedura probíhá tak, jak byl informován.

Vyžaduje-li to zdravotní stav dítěte, předepisujeme u nás minerální koupel dětskou od 6-ti let (je možné od 3 let, ale tak malé vany nemáme) jako poloviční koupel o teplotě 35 st.C, 10 min, 2x týdně. Od 9-12 let koupel, 10-12-15 nebo 10-15-20 min, o teplotě 35-34 st.C, obvykle 3x týdně. Důležité je, aby se dítě do koupele usadilo pomalu a vodu nevířilo. Jinak dochází k nadměrnému úniku oxidu uhličitého do vzduchu, který se stává pro dítě nedýchatelným. Částečné rašelinové zábaly o teplotě 38-40 st.C, 15 min, 2-3x týdně od věku 6-ti let podle platných balneologických zásad. Každý lékař, předepisující tyto procedury, musí být obeznámen s jejich kontraindikacemi, dítě častěji kontrolovat a podle jeho reakce upravovat léčebný plán.“

S otázkou, proč neproplácí české pojišťovny léčbu dětí v Mariánských Lázních, jsme se obrátili na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, která je naší největší zdravotní pojišťovnou a ze zákona pojišťuje děti. Z odpovědi Mgr. Oldřicha Tichého, vedoucího tiskového oddělení a tiskového mluvčího VZP citujeme: „Jestliže ministerstvo zdravotnictví do tohoto seznamu (vysvětlení: jedná se o indikační seznam lázeňské péče) nezařadilo Mariánské Lázně jako lázeňské místo se zaměřením pro léčbu dětí a dorostu, musí se VZP tímto seznamem řídit a nemůže s těmito lázněmi léčbu dětí a dorostu nasmlouvat. Ministerská vyhláška to prostě neumožňuje. A pokud s těmito lázněmi nemá (na základě vyhlášky nemůže mít) smlouvu, nemůže tam ani hradit svým klientům péči. S případným dotazem, proč Ministerstvo zdravotnictví nezařadilo ve vyhlášce Mariánské Lázně mezi lázeňská místa, určená pro léčbu dětí a dorostu, už vám ovšem nepomohu. To se musíte případně obrátit na tvůrce vyhlášky, tedy na ministerstvo.“ Z MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR JSME NÁSLEDNĚ OBDRŽELI TUTO ODPOVĚĎ: Lázeňské místo Mariánské Lázně nebylo do vyhlášky č. 267/2012 Sb., o stanovení indikačního seznamu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost, pro léčbu dětských pacientů zařazeno z důvodu skutečnosti, že v tomto lázeňském místě není žádná dětská léčebna. V minulosti zde sice dětští pacienti byli léčeni, ale zhruba kolem roku 2006 byla léčebna s ohledem na úbytek pacientů uzavřena. Léčení dětí v indikační skupině XXViii(nemoci močového ústrojí) je zajištěno v nedalekých Lázních Kyn-žvart, které mají podobný přírodní léčivý zdroj minerální vody jako lázeňské místo Mariánské Lázně.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist