Reklama
Lázně na kolonádě - autor: Marta Csontosová

V Lázních Poděbrady už začal po rekonstrukci sloužit největší lázeňský hotel, lázeňský dům Libenský. Poděbrady se tak stávají ještě atraktivnějším lákadlem lázeňských hostů.

Lázně na kolonádě

Lázně Poděbrady jsou velmi známými a respektovanými lázněmi. Kardiovaskulární problémy zde léčí od roku 1926, kdy profesor Václav Libenský založil specializovaný ústav, který se stal vzorem pro vznik podobných lázeňských ústavů v celé Evropě. Lázeňský hotel, který vznikl v původním ústavu, dostal jméno po svém zakladateli: pavilon Libenský. Z funkcionalistického Libenského se staly letos nové, moc pěkné komplexní lázně. Přidanou hodnotou je umístění lázeňského domu Libenský přímo v centru lázeňské kolonády.

Otevření lázeňského hotelu je dobrou příležitostí si připomenout, co je vlastně základem lázeňské léčby v Poděbradech, pro kterou se tak nadšeně angažoval kardiolog profesor Václav Libenský a kterou dnes absolvují pacienti po těžkých operacích na renomovaných kardiochirurgických pracovištích. Jak nám zdůraznil MUDr. Vít Mařatka, primář Lázní Poděbrady, jsou poděbradské lázně specifické právě programem časných rehabilitací po operaci srdce, pacienti jsou sem překládáni přímo z kardiochirurgických klinik. Základem léčby je poděbradská přírodní minerální voda, která je klasifikovaná jako slabě mineralizovaná kyselka (pH 5,83) hydrogen-uhličitano-chlorido-sodno-vápenatého typu, studená (14 °C), hypotonická, se zvýšeným obsahem alkálií a koncentrací některých prvků. Oxid uhličitý se vstřebává kůží při koupelích a působí takto: rozšiřuje cévy, klesá celkový periferní odpor, zvyšuje se prokrvení svalů, zvyšuje se tlak kyslíku v kapilárách, klesá systolický i diastolický tlak, snižuje se tepová frekvence, prodlužuje se diastola – zlepšení plnění levé komory srdeční, stoupá systolický i minutový objem, klesá plazmatická reninová aktivita. Dalším efektem oxidu uhličitého je termoregulační vliv (srdeční frekvence klesá díky chladné vodě). V lázeňském hotelu Libenský je klientům k dispozici komplexně vybavené oddělení balneoterapie a samozřejmě také ordinace lékařů. Nová balneoterapie má, na rozdíl od původní, více van pro uhličité koupele, přibylo pracoviště masáží, sauny.

Rehabilitace i prevence

Koupele v uhličité vodě, pohybové aktivity, to je podle paní Dany Motolínové, vedoucí balneoterapie, základ rehabilitace kardiovaskulárního systému. Jaký význam může mít ale v rehabilitaci koupel horních končetin, která se používá v balneoterapii? Dostává se mi vysvětlení, že taková koupel je vlastně po operaci srdce jedním z prvních rehabilitačních cvičení. Pacienti jsou ještě v depresi, nevědí, co s nimi bude dál a ani nevědí, co jejich tělo vydrží. Jestli je nezradí. Stále více klientů přijíždí do lázní Poděbrady na preventivní rekondiční pobyty. Chtějí předejít vážnějším srdečně-cévním příhodám, chtějí chránit své zdraví. Jak probíhají takové preventivní lázeňské pobyty? Úplně stejně jako rehabilitační pobyty lidí s rozvinutým kardiovaskulárním onemocněním. Rozdíl je ten, že klienti preventivních pobytů si procedury užívají bez zábran a bez obav ze zhoršení stavu. Prevence má ale také dvě polohy: může být primární a sekundární. Sekundární prevence je automatickou součástí všech léčebných programů v lázních, primárně preventivní programy jsou určeny samoplátcům, ale i tady jsou nejdůležitější uhličité koupele, pohybové aktivity, masáže, zábaly, klid. Zanedbatelná není ani služba psychologa.

Krásné ubytování na kolonádě

Přes dvě stě nových lůžek nabízí klientům na poděbradské kolonádě hotel Libenský. Hosty vstupující hlavním vchodem určitě „nevystraší“ ani ordinace ani rehabilitace, naopak, hosté se ocitnou v nádherném foyer, propojující dvě restaurace, kavárnu a pěkným uvítáním ve foyer je i impozantní fontána. Fontána je to tak impozantní, mohutná, pulzující a živá, jakou určitě neuvidíte ani v jednom našem lázeňském hotelu. Ubytovat se v Libenském znamená i možnost výběru. Chcete bydlet v křídle orientovaném do klidu? Můžete. Chcete bydlet v části s výhledem na kolonádu? Můžete. A jestli je nějaký rozdíl v komfortu ubytování? Ani ne, ve vzdálenějším křídle jsou větší pokoje, v hlavní budově orientované na kolonádu jsou pokoje vlastně malými apartmány. Je těžké se rozhodovat. Všechny pokoje jsou moc hezké, světlé a snoubí se tam velmi dobře jednoduchost i vytříbený architektonický styl.

A jak vznikly Lázně Poděbrady?

K objevení léčivé síly minerálních vod v Poděbradech pomohl fakt, že město a okolí sužoval nedostatek pitné vody. Po půlstoletí neúspěšných pokusů najít pro Poděbrady dostatečnou zásobárnu pitné vody se rozhodl kníže Filip Arnošt Hohenlohe, majitel zdejšího panství, vybudovat vodovod a pozval do Poděbrad německého proutkaře. Díky proutkaři vytryskl 1. 8. 1905 z hloubky téměř sto metrů mohutný pramen. Nadšení vystřídalo zklamání: voda obsahovala moc uhličitanů a byla pro běžný život nepoužitelná. Kníže Hohenlohe okamžitě investoval do vybudování svých malých zámeckých lázní. Právě tato voda ale přinesla Poděbradům bohatství: silný pramen alkalicko-zemité kyselky s velkým obsahem magnézia a vápníku, bohatý na kysličník uhličitý, se stal základem lázeňství. První úspěšná sezóna v uhličitých lázních roku 1908 předznamenala budoucí vývoj lázní. Na celém Poděbradsku je v hloubce 90-160 metrů rozlehlé podzemní jezero minerálních vod.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist