Reklama
Lázeňský hotel - autor: Marta Csontosová

Rozvoj lázní a wellness center na německé straně českého příhraničí je obdivuhodný.

Lázeňský hotel (v Německu)

Sibyllenbad je venkovské lázeňské místo, ležící pár kilometrů západně od Chebu. Jsou to vlastně lázně ležící na české hranici. Neuvěříte, jak je to lázeňské místo vybudované a jak se rozrůstá.

O německých Sibyliných lázních, patřících vlastně do našeho západočeského lázeňského trojúhelníku (Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Mariánské Lázně) už naši lidé něco i vědí. Lázně nabízí léčivou vodu hodně prosycenou kysličníkem uhličitým a dobře vybudované wellness centrum ve stylu orientálního paláce. Vstupné do bazénů není moc vysoké (celodenní vstupné 12,5 euro), nepotkávali jsme tam ani žádnou hoch-noblesní klientelu. Wellness centrum, to už je jiná třída. Dvacetiminutová masáž celého těla vychází na 22 euro, ajurvédská 60 minutová masáž stojí 59 euro, za havajskou 90 minutovou lomi-lomi masáž zaplatíte 101,50 euro, na celotělovou speciální contour péči si musíte připravit 82 euro (60 minut). K jednotlivým procedurám je ale ještě nutno zakoupit vstupenku do wellness nebo orientálního pavilonu za 20,50 euro (pouze tady se procedury podávají).

Co láká investory?

Sibyliny lázně nejsou nijak rozsáhlým lázeňským místem. Dobře vybudovaná parkoviště, všude velmi čisto, perfektně vybudované silnice by Sibyllenbadu ale mohly mnohé naše lázně závidět. Na nevelký lázeňský areál – měřeno našimi reáliemi – je ta infrastruktura až předimenzovaná. Ale co když zde nastane velký rozvoj zdejšího lázeňství? Tak abychom byli připraveni, říkali si určitě radní, kteří o parkovištích a silnicích rozhodovali. Co tak může lákat investory do Sibyllenbadu? Ptám se sebe sama při slavnostním otevření nového lázeňského hotelu. Určitě to budou dobře fungující lázeňské a wellness služby. Mám pravdu? Podle Aloise Zimmermanna, majitele nově otevřeného hotelu PYRAMIDA to není důvod jediný. Samozřejmě, že nebýt dobře fungujících lázní by se do takové investice nepustil. Ale pan majitel má ještě dva důvody, proč se pustil do podnikání v Sibyllenbadu. Jedním racionálním důvodem je velká podpora lázeňského podnikání v regionu. Lázně vlastní kraj se sídlem v Oberfalzu a kraj také zainvestoval veškerou infrastrukturu v Sibyllenbadu. Ty dobré silnice, velkoryse řešená parkoviště, upravená prostranství v širokém okolí lázní, to všechno je výsledkem práce zemského úřadu za posledních deset let. A kraj je vstřícný k investorům. Regionální dotace, o které pan Zimmermann zažádal, byly potvrzeny v průběhu pár týdnů. Pan Alois Zimmermann ale postavil nově v Sibyllenbadu lázeňský hotel (interiéry vybavila firma RESA z Brna), který má pouze hotelové pokoje a restauraci. Žádná balneoterapie, žádný bazén nebo sauny. Hotel je totiž přímo propojen s lázněmi, kde na hotelové hosty všechny vybudované lázeňské služby už čekají. Do lázeňského komplexu vcházejí hoteloví hosté na čipovou kartu, která patří lázním a lázně si pak i veškeré platby hlídají (vstupy jsou ale obvykle v ceně ubytování). Paradoxem je, že nový lázeňský hotel vyrostl na prostoru mezi již existujícím apartmánovým hotelem a lázněmi. Konflikt z toho samozřejmě byl, apartmánový hotel se cítil být znevýhodněný, jeho hosté přímý vstup do lázní nemají. Vše se vyřešilo. Náš nový lázeňský hotel také sousedům vyšel vstříc a souhlasil s vybudováním další spojovací chodby. Povede pozemkem, patřícím hotelu a také navazuje na hotelový vstup do lázní. Umíte si představit, aby nějaké naše státní lázně souhlasily s přímým vstupem hostů soukromého hotelu do svých bazénů? Pro našince neslýchané. Přitom, jak je to jednoduché a pro všechny výhodné řešení. Určitě registrujete, že zapomínám vysvětlit poslední důvod, proč se pan Alois Zimmermann rozhodl investovat do lázeňského hotelu v Sibyllenbadu. Bude stačit nápověda. Před válkou právě v Sibyllenbadu začal podnikat jeho táta. Rodina pocházela z Chebu, po válce byli všichni odsunuti do Německa a z podnikání sešlo. Syn dílo dokončil. Hotel v Sibyllenbadu už krásně funguje.

Praktické rady, než se vypravíte do Sibyllenbadu:

  • vezměte sebou plavky, žabky, ručník, osušku, koupací plášť, sprchový gel
  • župan si lze zapůjčit za 22,50 euro (z toho 2,50 euro je poplatek za půjčení)
  • vstup do orientálního pavilonu a do saunového světa je pouze bez plavek (osušku, hedvábní žínku a vavřínové mýdlo obdržíte zdarma)
  • za proceduru zaplaťte 30 minut předem
  • všechny platby jsou načítány na čipovou kartu
  • většinou mluví česky

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist