Reklama
Kouzlo plynové obálky - autor: Marta Csontosová

Nové a Centrální lázně jsou nejstaršími lázeňskými domy v Mariánských Lázních. A stále nejvyhledávanějšími.

Kouzlo plynové obálky

Jednou jsem měla v rámci marketinkového školení otázku: kam byste zavedla cizince, který chce vidět špičku českého lázeňství? Vyhrkla jsem: Mariánské Lázně. Vzpomněla jsem si na tu svou odpověď teď, když jsem mohla sledovat v Mariánkách chod Nových a Centrálních lázní. Snad mohu beze strachu, že si udělám ostudu, podat také o léčbě Mariánkách obšírnější výpověď.

Správně se ptáte, když se ptáte, o léčbě jakého zdravotního neduhu vlastně budu psát.

Moje reportáž může být inspirací všem, co trpí pohybovými potížemi, urologickými potížemi, zažívacími potížemi. A také všem, co se chtějí preventivně těmto potížím vyhnout. Fascinovalo mě, že do té osvícené poslední kategorie patří v Nových a Centrálních Lázních hlavně mladá ruská klientela. Rodiny třiceti-čtyřicetiletých Rusů i s velmi malými dětmi nejsou tady ničím výjimečným. A kdyby se někdo děsil pobytu v lázních za přítomnosti rozjívených a hlučných malých ruských dětí, tak mohu ujistit, že od těchto dobře vychovaných ruských dětí by si mohli brát příklad mnozí dospělí. Také jsem tam několikrát potkala sotva dvacetiletou osamělou krásnou mlčenlivou Rusku, která nejedla nic jiného než salát. Jednou, když jsem ji potkala v lesích nad Mariánskými Lázněmi, rozhodla jsem se zkusit prolomit její mlčenlivost pozdravem. Neodvětila. Pokud ano, tak jsem to nezaznamenala. Vzbuzovala můj zájem svým distingvovaným chováním, svým vzhledem. Tak jsem si vždy představovala mladé ruské dámy z Dostojevského románů. Že by šlechtična? Kdepak, v Centrálních ani v Nových lázních hlučné Rusy nepotkáte. Můžete si ale právě zde dopřát nadstandardní procedury. A není to pouze laserové ošetření, v Nových i Centrálních lázních si lze dopřát kosmetického obličejového i celotělového ošetření kosmetikou Thalgo. Asklepion má dokonce pracoviště jak v Nových tak i v Centrálních lázních. Sídlí v krásných prostorách a zajímalo mě, jak se ošetření v luxusním prostředí odráží na ceně. Velmi jsem se podivila zjištění, že hodinové kosmetické ošetření vychází na 800 Kč. Cena, za jakou se nabízí v běžných kosmetických salonech.

Detoxikace vodou

Už víme, co se léčí v Mariánských Lázních. Jaké jaké mocné účinky musejí mít zdejší léčivé minerální prameny, že tolik lákají cizince a čím dál početnější tuzemskou klientelu? Lázním přibývají z řad tuzemců hlavně samoplátci, kteří už pochopili, že z Mariánských Lázní si domů odvezou opravdovou nůši pokladů: zdraví. Věděli jste, mimochodem, že za tři týdny popíjení zdejší minerální vody dosáhnete úplné detoxikace organismu? Dovolím si možná troufalou poznámku, že kouzlo Mariánských Lázní a jejich pramenů musí být i jinak opravdu silné a zázračné, když se v těchto lázních dobře snesou obě ty jinak rozpínavé sousední kultury: Rusové a Němci. Němci tady ztrácejí svou nabubřelost, Rusové zase svoji neotesanost. Když nám paní Marcela Světlíková, spa manažerka Nových a Centrálních lázní vyprávěla v královské kabině příběh britského panovníka Edwarda VII., pro něhož kvůli častým návštěvám kabinu koncem 19. století postavili, úplně všichni jsme ztichli úžasem. Secesní výzdoba koupací kabiny (vana je zde, prosím, původní a její výroba je patentována českými techniky) fascinovala všechny natolik, že téměř nebylo slyšet nesmělou otázku: Jak je možné, že se ta krásná architektura dochovala i přes dvě světové války? Tazatelka se dozvěděla, že v lázních byl v době první i druhé světové války vojenský lazaret. Právě lazaret byl pro Mariánské Lázně záchranou. Byly válečného ničení velmi ušetřeny.

Když trpíte pohybovými a zažívacími problémy

Všemi nemocemi, které mariánskolázeňské vody léčí, trpět určitě nebudete. Může vás klidně ale bolet páteř (ta bolí občas každého) a můžete mít zažívací potíže. Základem vaší léčby bude v tomto případě pití minerální vody (vždy před jídlem) a to hlavně z Křížového pramene. Křížový pramen se užívá u nemocí zažívacího ústrojí (nemoci žaludku, střev, žlučníku, jater, pankreatu), u nemocí látkové výměny (obezita, dna, diabetes mellitus) a u alergických onemocnění podmíněných poruchami zažívání. Přítomnost síranů ve vodě vyvolává projímavý účinek. Pak se vám dostane hlavně klasických masáží, minerálních koupelí, plynových obálek. Právě procedury zvané „plynová obálka“ nejsou v povědomí klientů lázní až tak známé. Byly to Mariánské Lázně, kde zažil můj muž s procedurou „plynová obálka“ příhodu, o kterou se musím podělit. Předem musím sdělit, že v místnosti, kde se procedura plynová obálka poskytuje, jsou dvě lehátka, tedy proceduru absolvují vždy dvě osoby stejného pohlaví najednou - nebojte, zůstáváte ve svém spodním prádle. Když sestřička podala mému muži modrý igelitový pytel, lehl si na lehátko a tím modrým pytlem se přikryl. Soused, se kterým sdílel kabinu, už měl s procedurou zkušenost a rád mu názorně předvedl, jak se do toho pytle má nasoukat. „A co sis myslel, že s tím pytlem budeš dělat?“, ptala jsem se, když mi to vyprávěl a já se zklidnila ze záchvatu smíchu. „No..., že mě do toho pytle nějak strčí sestřička“, odvětil manžel a já ani na chvíli nepochybovala, že to myslí vážně. Příběh „plynová obálka“ má ale své pokračování. Po nějaké době absolvoval můj muž svoji už oblíbenou proceduru opět a octnul se v kabince s asi čtyřicetiletým podnikatelem. Na rozdíl od mého muže, který se už bravurně nasoukal do svého modrého pytle, se tentokrát přikryl igelitovým pytlem podnikatel. Měl štěstí, dostalo se mu od mého muže stejné instruktáže, jakou nedávno dostal on sám.

Věděli jste, že Mariin pramen je ve skutečnosti mocný vývěr plynu (obsahuje 99,7% přírodního CO2)? Právě tento přírodní léčivý plyn se podává formou plynových obálek. Je to procedura, která se těší stále větší oblibě. Kromě snížení krevního tlaku, zlepšení činnosti srdce a prokrvení dolních končetin udávají klienti výrazné zlepšení sexuálních funkcí. Tento přírodní léčivý plyn se také aplikuje formou podkožních injekcí a to u onemocnění kloubů, páteře a ischemické choroby srdeční.

Na klouby je rašelina

O tom, že bolestivé procesy pohybového ústrojí se léčí pomocí rašelinových zábalů, dobře víme. Proč jsou to právě ale rašelinové zábaly, vědí jen ti, co s rašelinou pracují. Zjednodušené vysvětlení nabízí dva důvody: rašelina má všechny vlastnosti zásaditého přírodního materiálu a tedy pomáhá neutralizovat kyselé prostředí organismu – důsledek zánětlivých procesů. Druhým důvodem léčivého účinku je fakt, že dobře drží teplo. Když si lehnete na lůžko vystlané horkou rašelinou (ještě na vaše bolavé klouby sestřička „naplácá“ silnou vrstvu rašeliny horké asi 42 °C) a zabalí vás do prostěradel i deky, nejdřív přestanete v návalu horka myslet na svoje klouby, pak z vás začne téct pot a po několika procedurách si už ani nevzpomenete, kteréže klouby vás to bolely. A máte vůbec klouby? Vždyť je vůbec necítíte ... Centrální lázně byly vůbec prvními lázněmi, kde se rašelinové zábaly začaly podávat a podávají je v přírodní podobě dodnes. V předchozím odstavci popsaná rašelinová procedura- rašelinový zábal – je velmi cennou procedurou, s jakou se ve světě už tak často nesetkáváme. Rašelina, kterou aplikují v Centrálních lázních, je opravdovou rašelinou ze Slavkovského lesa, nepoužívají žádné náhražky v igelitu. Veškerá rašelina používaná k lázeňským zábalům se ale musí po použití vrátit zpátky do míst, odkud byla vytěžena.

Lázně posilují léčbu dětí

Když před časem přestala plnit v Mariánských Lázních své poslání dětská léčebna Miramonte, děti z Mariánek téměř úplně vymizely a lázně nějak ztichly. Naštěstí všechno nasvědčuje tomu, že se děti se zdravotními problémy do Mariánských Lázní vracejí. Prozradím, že lázně mají o návrat malých klientů velký zájem. Právě v prostoru bezpečného atria (děti se nemohou ztratit) u Centrálních lázní vyrostlo teď o Velikonocích pěkné dětské hřiště. Děti jsou oživením lázní, z mnoha z nich mohou vyrůst stálí lázeňští hosté ... Projektu se věnuje paní doktorka Drahomíra Nečasová a jak nás informoval Karel Kalivoda, ředitel Nových a Centrálních lázní, bude dětem věnováno vlastně jedno křídlo v přízemí Centrálních lázní. V každé kabině s minerální koupelí bude dokonce jedna velká vana pro maminku či tatínka a jedna menší pro dítě. Jestli existuje speciální diagnóza, která děti do Mariánských Lázní přivádí? Vlastně ani ne, když Mariánky disponují prameny léčícími vlastně veškeré neduhy. Ale přece je jedna skupina malých klientů, která převažuje: je tady větší počet děvčátek s gynekologickými problémy a s urologickými problémy.

Královské imprese

Centrální a Nové lázně nabízejí svým klientům pobyt zvaný Královská imprese. Co má společného s králem? Pobyt obsahuje právě koupel v Královské kabině, krása, která tolik zaujala návštěvnici při naší společné prohlídce. Pobyt jinak zahrnuje 7x ubytování, stravování formou polopenze, vstupní a závěrečné lékařské vyšetření, laboratorní vyšetření, ovocnou mísu a minerálku na pokoj, 2x částečnou klasickou masáž, 3x minerální koupel, 3x suchou plynovou koupel CO2, cvičení v bazénu. Součástí balíčku je volný vstup do všech hotelových bazénů (Hvězda-Skalník, Vltava-Berounka, Pacifik, římské lázně v Nových Lázních) a také využívání všech relaxačních možností, které nabízí vybavení relax center u vyjmenovaných lázeňských domů. Mimochodem, v bazénovém komplexu Hvězda-Skalník jsou ve vířivce tak výkonné trysky, že je klidně mohou prodávat jako masážní proceduru. Po deseti minutách jsem měla záda červená jako po medové masáži a bolest zad jako následek cesty úplně zmizela. V hlavní sezóně, která začala 19. dubna a potrvá do 24. října, zaplatíte za tento pobyt 15 540 Kč.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist