Reklama
Koupání v Mattonce? - autor: Marta Csontosová

Lidé rádi jezdí do Štúrova za termální vodou a sluníčkem. Je tady již téměř subtropické klima.

Koupání v Mattonce?

Nejméně pětadvacet let lákají štúrovské termály celé bývalé Československo. Sláva té vzácné vody, připomínající údajně složením minerálku Mattonka, velmi dlouho nepotřebovala opravdu žádný marketink.

Ještě začátkem devadesátých let přitom nabízelo Štúrovo pouze dva bazény: plavecký a takzvaný ráchací. V tom prvním se plavalo, ve druhém řádily hlavně děti. Spousta lidí se ale jen tak slunila. Okolí Štúrova, s průměrnou roční teplotou 10,4°C je nejteplejším místem Slovenska. Podunajské nížině se dostává nejvíce hodin slunečního svitu (2 165 hodin v roce) a nejméně srážek. V červenci zde průměrná roční teplota přesahuje 20°C. Takovou termální a sluneční lázeň nabízí Štúrovo celá desetiletí. Za tu dobu ale na dvaceti hektarech plochy areálu vyrostly další a další bazény, hřiště a restaurační kapacity. Vše, co v létě patří k pobytu u vody. A vyrůstají i velmi kvalitní ubytovací kapacity.

Znáte Ostrihomskou katedrálu?

Štúrovo, Štúrovo..., kde to vlastně je? Rozmrzele si v tuto chvíli mohou říct někteří čtenáři. No, to je to místo, odkud jste možná už někdy přes Dunaj okouzleně koukali na Ostrihomskou katedrálu. No právě. Donedávna na Ostrihomskou katedrálu pouze koukali i samotní Štúrovčané. Torzo mostu Márie Valérie - kdysi spojujícího slovenskou a maďarskou stranu Dunaje (Štúrovo a Ostrihom) a který nevydržel poslední dny 2.světové války - udělalo torzem i maďarsko-slovenské vztahy v této části Dunaje.

V nouzi sice dobře posloužil - pod dohledem hraničářů - přívoz s převozníkem, ale most to nebyl. A k jakým situacím tam muselo docházet. Je mi až trapné, podělit se o jednu velmi starou - osobní.

O dovolené v roce 1994 jsme se rozhodli použít přívozu a dopravit se i s autem do Maďarska - do Budapešti je to ze Štúrova ani ne 50 km. Auto mělo pražskou poznávací značku a nízký podvozek. V předvečer plánovaného výletu jsme se jeli podívat, jestli vůbec auto s tak nízkým podvozkem na přívoz najede. Jak jsme to tak zkoumali, najednou nás osloví uniformovaný maďarský hraničář: „Hát, auto na kompu móže, ale vy né. Jaké máte pasy?“ Můj pas byl starý československý, ale manžel měl už pas nový, český. „Nó, tak to móže len paní,“ konstatoval hraničář „S mým autem...“ konstatoval můj konsternovaný muž, hrdě se vždy hlásící k maďarské národnosti.

Z toho pohlavku jsme se vzpamatovávali celý večer. Nic takového se už naštěstí nemůže dnes stát. Pasy sice na hraničním přejezdu, který je těsně před novým mostem ze štúrovské strany kontrolují, ale pouze formálně. Díky novému mostu Márie Valérie - kopíruje věrně styl zborceného - nemusíte ve Štúrovu Ostrihomskou katedrálu pouze obdivovat. Za pár minut jste u ní i pěšky.

Je pro vysvětlenou: Ostrihom byl jedním ze sídelních míst uherských králů a patří k nejatraktivnějším místům v okolí. Narodil se zde (někdy v letech 969-975) první korunovaný uherský král Štěpán I. a k jeho korunovaci (1.leden 1001) se váže založení ostrihomského arcibiskupství. Kromě hradu se stala nejdůležitější stavbou katedrála. Je to největší sakrální stavba v Maďarsku.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist