Reklama
Kdy přijede Goethe? A co Casanova? - autor: Marta Csontosová

Městské lázně mají u nás tradici a jsou stále atraktivnější. Zásluhu na tom má i konkurence, která žene městské lázně do výkonů a mění je k nepoznání. Nahlédli jsme do Třeboně a do Teplic.

Kdy přijede Goethe? A co Casanova?

Petr Vok by koukal...

Přesně 110 našich měst se pyšní městskými lázněmi. Pyšní se lázněmi přesto, že léčivým médiem (voda, bahno, rašelina, klimatické podmínky) disponuje v České republice jen přibližně 40 měst a obcí.

Opravdu městskými léčivými lázněmi disponuje Třeboň. Toto město (ještě u nás Hodonín) dokonce městské lázně vlastní. Když v roce 1993 privatizoval třeboňský městský úřad Bertiny lázně, byla to – třeboňáci prominou – taková městská ubytovna, kde dělali i rašelinové koupele. Dnes je z „Berty“ vyhledávaný lázeňský dům, kde to voní rašelinou i dobrou kávou. Lázeňský dům Berta nestačí už léta pokrýt zájem klientů a památkáři určitě nikdy nepovolí „Bertu“ rozšířit, volná plocha za budovou skýtala naštěstí jakž-takž dost prostoru jak pro vybudování nových pokojů, tak i pro vybudování sportovišť a relaxačních prostor.

Dopřát si vanu plnou rašelinové lázně je jistě velmi relaxující a zdravé, základní procedura prošla za léta své praktické aplikace jen malým vývojem. Vývojem ale prošla věda, která odhalila účinky rašeliny. Dnes už v Bertiných lázních, kde se rašelina aplikuje v Třeboni nejdéle, vědí, který klient do rašelinové koupele může a kterému raději aplikovat opatrně rašelinový zábal. Vědí to samozřejmě také v lázních Aurora, které městu také patří. Význam a výjimečnost profesionální rašelinové koupele pro zdraví člověka podtrhuje samozřejmě i cena. Pravá originální rašelinová koupel – přesněji slatinná koupel – tak typická pro Třeboň, je drahá léčebná procedura, zaplatíte za ni v Bertiných lázních i v Auroře 500 korun (30 minut včetně odpočinku), za slatinný zábal (30 minut včetně odpočinku) také tolik.

Jestli si ještě před pár lety vystačily městské léčebné lázně v Třeboni s klasickými procedurami a stejně musely odřeknout až 5000 žádostí klientů ročně, za posledních deset let se nabídka různých procedur několikanásobně rozšířila, u Aurory vyrostla Aqua Viva nabízející wellness masáže, cyklistům je k dispozici stovka kol. Na rozdíl od Bertiných lázní je kolem lázní Aurora prostoru hodně a vše nasvědčuje tomu, že právě někde poblíž Aurory vyroste i devítijamkové golfové hřiště.

Nejnovější investicí je komplexní rekonstrukce (asi za 300 milionů korun) hotelové části lázní Aurora. Hotelová část sloužila v původním stavu už třicet let a když si Aurora chtěla získat dobrou klientelu, musely se finance na modernizaci najít. Od dubna letošního roku Aurora disponuje asi 500 kvalitními lůžky a Bertiny lázně mají přibližně stejnou kapacitu. V souvislosti s lůžkovou kapacitou Aurory zaráží více než dvojnásobná denní kapacita balneoterapie. Podle informací Ing. Jiřího Houdka, starosty Třeboně, může balneoterapie v Auroře poskytnout denně až 1200 léčebných procedur. Jak si vysvětlit takový nepoměr? „Balneoprovoz byl vybudován na vyšší kapacitu proto, aby lázeňští hosté, kteří nejsou ubytováni v lázeňských domech – bydlí v soukromí třeboňských penzionů - měli možnost absolvovat lázeňskou léčbu. Také jsme chtěli léčbu zpřístupnit občanům Třeboně a návštěvníkům Třeboně. Bylo by přece krátkozraké, budovat balneoprovoz pouze na kapacitu lázeňských domů. Tento náš záměr nám právě teď kazí spaní. Tvůrci nového zákona chtějí omezit poskytování procedur hrazených zdravotními pojišťovnami pouze na klienty ubytované v lázních. Počet návštěvníků Třeboně roste (v roce 2005 Třeboň navštívilo 10 000 lidí, loni 30 000 lidí) a Třeboň je „nastartovaná“ tak, že by mohly lázně vzkvétat.“

Není ani nutné se zamýšlet, jak velmi by záměr tvůrců zákona - omezit proplácení lázeňských procedur pouze klientům ubytovaným v lázních - poškodil třeboňské malé a střední podnikatele, kteří investovali do vybudování ubytovacích kapacit pro lázeňské hosty. Jak přemýšlím nad tímto problémem, najednou si uvědomuji systém hrazení lázeňských procedur ve Francii a v Itálii. Lázně tam poskytují pouze procedury, nezaměstnávají lékaře a vůbec nedisponují ubytovacími ani stravovacími kapacitami. Každý klient, který získal od zdravotní pojišťovny lázeňské procedury, si musí na své náklady zajistit stravování i ubytování. Klient se pak zařídí tak, jak mu jeho kapsa dovolí.

Třeboňským lázním také vyrostla v posledních letech pořádná konkurence. Hotelům už nestačí na přilákání klientů restaurace. Restauracím už nestačí dobře vařit. Vybavují se lákavým ubytováním. Přímo u Bertiných lázní měl podnikatel z Českého Krumlova odvahu postavit designový hotel, který nabízí masáže a svoji restauraci orientoval troufale na řízkové speciality. Ano, na klasické (ale vylepšené) řízky. Kuchaři se byli učit v na řízky zaměřené restauraci ve Vídni a dnes tvrdí, že řízky v Třeboni jsou lepší než ty vídeňské. Měla jsem možnost řízek ochutnat (s lehkým letním salátem jako přílohou: brambory, cibulka, kyselá okurka). Bohužel, neměla jsem štěstí na povedený řízek. Jestli moje chuťové buňky nelhaly, byl obalený řízek před přípravou uložený v mrazáku. Salát byl ale báječný. U hráze rybníka Svět, ještě v podzámčí, vyrostly postupně za dvacet let skvostné restaurace Šupina a Šupinka. Vlastníky jsou dva bratři: Šupinu vede starší, Šupinku mladší. Jídla skvostná, ale nijak levná (pstruh na grilu s grilovanou zeleninou 260 Kč) a jelikož dám, jako snad v dnešní době každá žena, na hygienu a kvalitu vybavení toalet, tak vězte, že v Šupině je to ukázkové (v oknech toalet kvetou orchideje). Nevím, jestli je to vhodné uvádět, ale mám to z první ruky od staršího z majitelů: budova, kde sídlí Šupina, byla původně zámeckým psincem. Rodiče dnešních majitelů začali s podnikáním před dvaceti lety prodejem párků v rohlíku, piva a limonády turistům, mířícím z centra města na hráz a k Schwarzenberské hrobce. Škoda, že se rodiče nedožili dnešních úspěchů svých synů, kteří dokázali navázat na jejich odvahu podnikat. Dnes to ale už nejsou jen restaurace, v budově vznikl salonek, apartmány, z každého z nich se vychází na předzahrádku vybavenou kamenným stolkem a židlemi.

Zajímavou lázeňskou konkurencí je také penzion s lazebnou „Bílý jednorožec“. Zvědavost mi nedá a chci vědět, v čem je lazebna jiná než wellness centrum. Majitelé říkají, že navazují na historii a na fakt, že jejich lazebna se nachází přesně na místě, kde se koupával Jakub Krčín, který se tolik zasloužil o rozkvět rožmberského panství a založil i rybník Svět, rybník Rožmberk. Dnešní lazebna si slávu doby Petra Voka připomíná alespoň historickou vanou. Jinak je lazebna hezkým a vtipně vyřešeným wellness centrem, které nabízí i jednu velmi ojedinělou proceduru: rodinnou koupel (máma, táta a dítě) ve velké vaně s přidanou mořskou esencí, esencí z mandarinek a kousky mandarinek, s chromoterapií, mandarinko-pomerančovým nápojem pro každého koupajícího. Na závěr si rodinka může užít společných chvil odpočinku ve velké houpací síti.

Přímo v historickém centru Třeboně, u zámku, vyrostla lázeňská konkurence velmi komplexní v podobě čtyřhvězdičkového hotelu umístěného v renesanční budově „Zlatá hvězda“. Hotel nemá bazén – kam by se asi v centru historického města vešel… - ale wellness centrum je komplexně vybavené (nechybí vířivka - 560 Kč/60 min, a vany, sauny - 560 Kč/ 60 min/ 1-4 osob, masáže - 790 Kč/ 60 min/ osoba masáž lávovými kameny/ a rašelinové koupele z rašelinového extraktu - 360 Kč/30 min/1 osoba). Je dobré, že hotel Zlatá hvězda nemá zábrany propagovat u svých hostů bazénové centrum Aqua Viva v lázních Aurora nebo bazén v Bertiných lázních.

Kdy přijede Goethe? A co Casanova?

Léčebné lázně Teplice v Čechách jsou typickými městskými lázněmi přesto, že je město nikdy nevlastnilo a vlastnit nebude. Lázně se v Teplicích nacházejí přímo uprostřed nejkrásnějších městských parků, nabízejí lázeňským hostům výhodu poměrně velkého města, obyvatelům Teplic zase výhody lázeňských kúr. Lázně Teplice byly v první polovině 19. století „Salonem Evropy“, byly známější než Karlovy Vary. Svou konkurenceschopnost dnes vsadily lázně právě na tahák s historickým puncem.

Zůstat v zajetí historie, to se už jaksi nenosí, svět zachvátila moderna a instantní produkty. Opravdu to ale platí, pokud jde o zdraví a relax? Kdo by si nechal nasypat do koupele instantní extrakt minerálů, když se může koupat ve vaně plné opravdové minerální vody (ta v Teplicích je horká, na prameni má až 44°C a obsahuje mangan, kalcium, magnesium, stopové prvky a voda je mírně radioaktivní), která dokáže hojit i povzbuzovat metabolické pochody v těle. O teplické léčivé vodě se zatím mluví především jako o vodě, která dokáže léčit pohybové ústrojí a kardiovaskulární problémy, méně pozornosti se věnuje faktu, že je to voda s blahodárným účinkem na kůži. Dokáže kůži vyčistit, vyhojit. Zpozornět by měly hlavně dámy, které vynakládají spoustu peněz na drahé kosmetické produkty a za drahé kosmetické ošetření.... Pokud se ještě nedávno „hrabali“ v historických lázeňských pobytech v Teplicích slavných lidí první poloviněy19. století pouze historikové, minimálně v posledních pěti letech dokázali udělat tepličtí z Beethovena a císařovny Sisi marketinkové taháky, díky nimž porážejí okolní konkurenci. Po restauraci „Beethoven“ v jedné části stejnojmenného lázeňského domu, otevřeli v Kamenných lázních cukrárnu „Sisi“, aby vzápětí ještě jednou zdůraznili Beethovena. Připravili totiž Beethovenův pokoj. Poklid dlouhé chodby lázeňského domu nesoucí tolik skloňované Beethovenovo jméno každých deset metrů „narušuje“ (v dobrém) historická připomínka na život a dílo tohoto hudebního skladatele. Čekárna na procedury se tak stává i studovnou zajímavé historie teplických lázní. Jestli si někdo myslí, že Beethovena už je zřejmě v teplických lázních dost, tak se plete. Hosté letošní nové lázeňské sezony překvapí zcela rekonstruovaná restaurace Beethoven, otevřeněji spojena s lázeňským domem Beethoven a obohacena o hudební salonek. Rekonstrukce se koná pod taktovkou věhlasné české architektky Barbory Škorpilové. Je známo, že v restauraci se podávaly odjakživa pouze delikatesy. Restaurační menu po rekonstrukci si vyžádá zřejmě časem naši hlubší „lázeňskou“ sondu. Abychom ale nezanedbávali ani cukrárnu a kavárnu císařovny Sisi v Kamenných lázních…. Nuda tady nepanuje, návštěvníci se mohou i letos těšit na speciality typu: maďarský guláš, bavorské vdolečky, nebo i celé Menu Franz Josef (sýrový košíček s grilovanou zeleninou a čerstvými bylinkami jako předkrm, štika po Solnohradsku, brambory na ohýnku – jako hlavní jídlo, Menu Sisi (vegetariánské, tedy grilovaná cherry rajčata s bazalkou a mozarellou jako předkrm, marinované tofu pečené na italský způsob s lisovanými rajčaty, smetanou a sýrem podávané s bramborovým Julienne). A co procedury, za nimiž jezdili do Teplic slavní 19. století? Také procedury obstojí v sílící konkurenci? Přesně na tuto otázku dává s radostí odpověď Ing. Yvetta Sližková, obchodní ředitelka. Povedlo se totiž lázním dospět k rozhodnutí a obnovit pro lázeňské klienty (myslí se tím i klientela městská, která si lázní užívá ve svém volnu) Dámské lázně. Ano, Dámské lázně, nacházející se v lázeňském domě Beethoven. Jedná se o přízemní klenutou prostoru s nosným sloupem, která zde zůstala jako pozůstatek bazénu ze 16. století a představuje nejstarší dochovanou část lázeňské architektury v celých Čechách. Do Dámských lázní měly dlouho vstup pouze dámy z vyšších společenských vrstev. Z nových prostor Dámských lázní, které procházejí velkorysou rekonstrukcí a které v Teplicích nemají (ani nikdy nebudou mít) konkurenci, je třeba mít velkou radost obecně. A těšit se na lázeňský zážitek... Historické osobnosti a doba, ve které v lázních Teplice tužili své zdraví, je velkým tahákem. A víte, kdo všechno ještě čeká na znovuzrození a objevení lázeňského pobytu? Car Petr I., císařovna Marie Luisa, švédský král Gustav IV., pruský král Bedřich Vilém III., J.W. Goethe, Fr. Josef I., německý císař Vilém I. A na zámku v nedalekém Duchcově, kde v Obřím prameni nalezli keltské mince a šperky, jako doklad využívání síly léčivé vody, žil 13 let jako knihovník světoznámý svůdník Casanova.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist