Reklama
Hlavní vlastnost? Rozhodnost - autor: Marta Csontosová

„To, jak se řidiči chovají například na dálnici D1 hodně vypovídá o stavu morálky a právního vědomí naší společnosti,“ říká Renáta Vesecká, nejvyšší státní zástupkyně České republiky.

Hlavní vlastnost? Rozhodnost

Neznám nikoho, kdo by se s obdivem a rád nepodíval na Renátu Veseckou. Vždyť bývala modelkou. A víte, co přesně obnáší její nynější funkce nejvyšší státní zástupkyně? Vězte, že v kompetenci Renáty Vesecké je především obnovovat uzavřená vyšetřování a soudní rozhodnutí.

Omlouvám se, že mi vaše profese zní hrozivě. Řekněte, děláte svoji práci ráda?

Asi jsem nikdy nedělala nic, co by mi sedělo lépe. Celou svou profesní dráhu mám spjatou se Státním zastupitelstvím, nebo jestli chcete s Okresní prokuraturou. Začínala jsem jako vyšetřovatelka prokuratury, řadová státní zástupkyně, potom jsem se stala náměstkyní na okrese, pak krajskou a nyní vlastně státní zástupce „vedu.“ Ano, mám svoji práci ráda. Určitě nemám pocit, že by mě nějak „vycucávala“, deptala, či ničila. Je náročné pohybovat se pod velkými tlaky, nebo možná přesněji v určitých náladách… Jsem ale člověk, který má rád prostředí přinášející podněty a když věci mají spád.

Ale na zasedáních vlády musí být nuda.

Jak kdy. Nejsem členem vlády, ale pokud jsem měla možnost se jednání zúčastnit, rozhodně jsem se nenudila Problematika, která se dotýká státního zastupitelství, je oblast, která nikdy není nudná. Agenda, kterou se zabýváme, někdy připomíná dokonce detektivku.

Co je na vaší práci nejtěžší?

Rozhodnout, zda se věci budou znovu otvírat, zda se někdo znovu dostane do té soudní „mašinerie“, nebo zda věc zůstane zastavená, odložená. Velmi těžké je rozhodnout například o stížnosti rodičů, kteří nejsou spokojeni s výsledkem vyšetřování úmrtí jejich dítěte. Mohu ranit rodiče a napsat jim, že rozhodnutí je definitivní? Prostředí, v němž se pohybuji, nutně sebou nese pocit takových soustavně vyhrocených a trochu negativních emocí. V trestním řízení se člověk takřka nesetká s něčím pozitivním.

Je naše právní prostředí srovnatelné s právním prostředím vyspělejších zemí?

Právní vědomí souvisí s morálkou a k ideálnímu stavu máme ještě daleko. Naopak, pokud jde o morálku: tomu, co dříve bylo udržováno strachem a násilím, se po revoluci tak trochu otevřela stavidla. Spousta lidí zneužívá svobodu demokracie. Bude to znít jako fráze, ale pokud jde o morálku a právní vědomí, tady musí opravdu platit, že by každý měl začít sám u sebe. Jen se podívejme jak agresivní jsou řidiči, jakým způsobem se jezdí. To, co se děje na dálnici D1, vypovídá hodně o stavu morálky a o právním vědomí naší společnosti. A pokud jste se ptala na justici, na spravedlnost: všude pracují lidé, celá justice je odvislá od kvality lidí. Vítám příliv mladých lidí do justice. Jsou odborně vzdělaní, mají ohromný elán a chuť do práce. To je dobré znamení pro naši justici. Na druhou stranu chci říct, že hovořit o naší justici paušálně negativně nelze. Kdybych měla srovnávat naše státní zástupce s kolegy z jiných zemí, tak bychom z toho srovnání nevyšli nejhůř. Jsou samozřejmě státní zástupci, jsou soudci, kteří svým přístupem k práci ani erudovaností Evropě nestačí, ale je problém dostat je z justice pryč. Jsou to ale jednotlivci. Jako celek je, myslím, naše justice opravdu funkční. Pokud jde o trestní řízení, o kterém je vlastně státní zastupitelství, tak tam nejsou problémy tak velké, jak je to občas prezentováno. Nedovedu si představit, že by byli naši státní zástupci ochotni nějak korupčně jednat, nebo za peníze rozhodnout jinak než káže spravedlnost. Nechci říct, že v justici nepracuje jediný zkorumpovaný úředník. Já ale takové neznám a ani si to neumím představit. Máme dobře propracovanou kontrolu opravných prostředků – stanovuje je trestní řád. Kdyby rozhodl jeden státní zástupce nějakým způsobem neadekvátně, tak ty vyšší stupně vlastně na to špatné rozhodnutí přijdou a mohou ho většinou napravit.

Mohu se zeptat, proč jste zasáhla v případě Jiřího Čunka, místopředsedy vlády?

Protože je pro mě zásadní a důležité zajistit průběh trestního řízení - zbavený pochybností o objektivitě orgánů činných v trestním řízení - a to bez ohledu na vinu či nevinu vyšetřovaných osob.

Kolik je vlastně státních zástupců?

Přesně 1272. Je pravda, že nejvyšší státní zástupce je v podstatě hlavou té soustavy. Ale neplatí přímá podřízenost. Já nemohu vydat pokyn okresnímu nebo státnímu zástupci na okrese, aby postupoval nějakým způsobem, nebo aby věc řešil nějakým způsobem. Jsem sice nadřízená všem státním zástupcům na Nejvyšším státním zastupitelství, které může přímo ukládat pokyny Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze a v Olomouci, ale na nižší stupně už přímé pokyny dávat nemůžeme.

Jak ale můžete zasáhnout do práce některého okresního státního zástupce?

Když je věc skončena a když se nám zdá, že nebylo postupováno správně, mohu nařídit kontrolu skončené věci. Mohu celou věc znovu otevřít a prověřit. Mojí úlohou je vydávat do celé soustavy pokyny obecné povahy, interní normy, stanoviska, ze zákona přezkoumávám zastavené trestní věci a podobně.

Lze být ve vaší funkci demokratem?

Přílišná demokracie by nevedla k ničemu dobrému.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist