Reklama
Gluten free - autor: Martina Kupcová

Na obalech potravin se stále častěji setkáváme s nápisem gluten free, bezlepková potravina nebo s piktogramem škrtnutého obilného klasu. Co je to lepek? Jak škodí celiakům? Existuje naděje na vyléčení této choroby? Odpovědi nejen na tyto otázky nám prozradila paní profesorka MUDr. Helena Tlaskalová-Hogenová z imunologického oddělení Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Gluten free

Paní profesorko, lepek je vlastně rostlinná bílkovina, je to tak?

Ano, je to rostlinná bílkovina, která patří mezi prolaminy a je obsažena především v pšenici, v menším množství se vyskytuje v žitě a ječmenu.

Poškozuje lepek střeva? Jak?

Lepek působí škodlivě na tenké střevo jedinců, kteří mají dědičnou predispozici k chorobě zvané celiakie. Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené nedokonalým zpracováním lepku ve střevě. Ve střevě pak zůstávají nerozštěpené fragmenty lepku, které aktivují střevní imunitní systém. Hlavním rysem poškození tenkého střeva u pacientů s celiakií je atrofie sliznice střeva, důsledkem je nedokonalé vstřebávání potravy střevní sliznicí.

Takže se celiakie projevuje průjmy?

Ano, průjmy, často bolestmi břicha, nechutenstvím, případně zvracením, snížená absorpce živin může vést k hubnutí, v dětském věku k neprospívání. Pokud se choroba objeví až v dospělosti, jsou příznaky mnohem rozmanitější, může to být zácpa, nechutenství, únava, apatie nebo naopak podrážděnost. Velká část lidí, u kterých se nemoc objeví až v dospělosti, zůstává stále nediagnostikována, protože nemoc nemusí mít vůbec příznaky pocházející ze zažívacího traktu.

Jaké tedy?

K mimostřevním projevům celiakie patří často např. anémie nebo osteoporóza, psychické poruchy (úzkosti, deprese, nervozita), neurologické poruchy (neuropatie), zubní poškození, afty, bolesti kostí a svalů, zvýšená lámavost kostí, poruchy menstruace, poruchy v těhotenství, neplodnost. Lékaři na možnost diagnózy celiakie v těchto případech bohužel často ještě nemyslí a pacientovi test na celiakii neordinují.

Jak se celiakie vlastně diagnostikuje?

První fází diagnostiky jsou krevní testy. V případě, že je test na celiakii pozitivní, je nutná biopsie, která potvrdí poškození sliznice střeva. Kromě pacientů s celiakií reagují klinicky na pšeničné bílkoviny i lidé s některým typem potravinové alergie, u nich je nutné vyšetření na alergologii.

Zdravému člověku tedy lepek neškodí? Nezatěžuje lepek organismus?

Většině zdravých lidí lepek neškodí. V posledních letech se navíc objevil pojem gluténová sensitivita (přecitlivělost na lepek), pozorovaná ojediněle u lidí trpících různými potížemi. U těchto jedinců nejsou přítomny známky opravdové celiakie, v těchto případech není pozitivní krevní test ani biopsie, a je možné vyzkoušet bezlepkovou dietu.

Postupně nebo najednou?

Lépe najednou, aby se vyzkoušelo, zda pocítí, že se jejich stav vylepšil. Zlepšení ale nelze očekávat během týdne. Dietu je třeba držet alespoň tři měsíce.

Je možné, že se vysazením lepku zlepší i jiné potravinové nesnášenlivosti?

Pokud je potravinová alergie způsobena pšeničnými bílkovinami, znamená vysazení potravin obsahujících lepek současně i odstranění dalších pšeničných složek (bezlepkové potraviny většinou neobsahují žádné pšeničné bílkoviny). Nevím ale o tom, že by tento přístup ovlivnil jiné typy alergií.

Je pravda, že mouka je v současné době přešlechtěná a obsahuje více lepku, než tomu bylo dříve?

Ano, dnešní obilí má více lepku než v dřívějším období. Proto se zemědělští genetici snaží, zatím neúspěšně, vypěstovat obilí s minimálním obsahem lepku. Lepek je velice důležitou součástí mouky, svou schopností vázat se umožňuje přípravu těsta.

A po zdravotní stránce je nám lepek k něčemu užitečný? Může zdravému člověku uškodit bezlepková dieta?

To je těžká otázka, lepek je součástí mnoha potravin, je stejně tak užitečný jako jiné rostlinné bílkoviny, které naše tělo potřebuje. Lidé, kteří od dětství trpí celiakií a dodržují tedy celoživotně přísnou bezlepkovou dietu, žijí celý život bez lepku a většinou žádné výživové problémy nemají (doba přežití je srovnatelná s normální populací).

Je v současné době lepší diagnostika, nebo přibývá lidí, kteří touto nemocí trpí? Jedná se o civilizační chorobu? Přibývá nemocných dětí?

Diagnostika celiakie u dětí batolecího věku je díky pediatrické péči v pořádku. Diagnostické problémy jsou však u dospělých. Druhý vrchol výskytu celiakie je totiž kolem čtyřicátého roku, u dospělých často chybí klinické příznaky spojené se zažíváním nebo nemoc dokonce probíhá bezpříznakově. Je velmi těžké rozhodnout, zda se pouze zlepšila diagnostika nebo lidí s celiakií přibývá. Obecně ale máte pravdu, že ve vyspělých zemích výskyt civilizačních chorob (mezi které můžeme celiakii také zařadit) stoupá.

Jaký je rozdíl mezi celiakií, herpetiformní dermatitidou a alergií na lepek?

Herpetiformní dermatitida způsobená lepkem je považována za kožní formu celiakie. Potravinová alergie na lepek má ovšem jiný imunologický mechanismus a pro její důkaz je nutné použít jiné diagnostické testy.

Liší se od celiakie i svými příznaky?

Nemusí. U obou mohou být například přítomny žaludeční a střevní potíže, průjmy apod. Zde musí rozhodnout laboratorní vyšetření krve. Na alergologii se v testech zkoumá jiný typ protilátek než u testů prokazujících celiakii.

Je tedy třeba udělat oba testy?

Při podezření na nesnášenlivost lepku ano. Výskyt celiakie v naší populaci je vysoký, blíží se k 1 %, doporučovala bych proto nejdříve vyšetření na celiakii. Zajímavé je, že v případě potravinové alergie (především u dětí), existuje naděje na vyléčení, zatímco u celiakie nikoliv - celiakie je dosud onemocněním celoživotním. Screening u lidí trpících nemocemi, které jsou často s celiakií sdružené, se nedávno, díky aktivitě prof. Friče a dalších spolupracovníků, podařilo u nás prosadit.

Jaké nemoci to jsou?

Jsou to především chronické choroby autoimunitní, například diabetes prvního typu (tam je až desetiprocentní výskyt u celiaků), záněty štítné žlázy, opakované afty, primární biliární cirhóza, Sjogrenův syndrom, revmatoidní artritida a další.

Je naděje, že celiakii bude v budoucnosti možné léčit?

Na modifikaci obilí se samozřejmě velice intenzivně pracuje. Jak jsem již zmínila, genetici pracují na vytvoření nových druhů obilí. Dále: jen některé části molekuly lepku jsou pro citlivé lidi škodlivé, některé probiotické bakterie produkují enzymy, které dokáží lepek rozštěpit tak, aby neškodil. Takové bakterie se pokusně přidávají do těsta nebo by mohly být užívány v tabletách. Další cestou je zlepšit porušenou propustnost střevní stěny u celiakie nebo ovlivnit imunitní systém pacientů. Ve všech těchto směrech výzkumu se intenzivně pracuje.

Jak jsou tyto výzkumy daleko? Za jak dlouho by se lidé trpící celiakií mohli těšit na nějaký výsledek?

Některé směry výzkumu se již dokonce testují na pacientech. Domnívám se, že za 5-10 let se situace změní a celoživotní bezlepková dieta nebude jedinou léčbou celiakie.

Chtěla byste ještě něco dodat?

Předpokládá se, že celiakií trpí desetkrát více lidí, než je diagnostikováno. Pokud má tedy někdo potíže, které by s touto chorobou mohly souviset, měl by být iniciativní a požádat svého lékaře o testy. Dokonce existuje i domácí test, který lze koupit v lékárnách, na tento test stačí kapka krve, ale bohužel není tak přesný jako laboratorní vyšetření.

Více o celiakii se můžete dozvědět na www.celiac.cz stránkách Sdružení celiaků České republiky hájící zájmy lidí, kteří jsou ze zdravotních důvodů nuceni dodržovat bezlepkovou dietu, o. s.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist