Reklama
Do Darkova? Do Darkova. - autor: Marta Csontosová

Do lázní Darkov v Karviné přijíždí ročně dvanáct tisíc klientů z různých koutů světa.

Do Darkova? Do Darkova.

Když vzácná léčivá jodobromová solanka přinutí člověka hledat pomoc z nesnází v lázních Darkov v Karviné, bývá rozladěn. Ze své nemoci, z toho, že mu lékař doporučil lázně na Ostravsku. Nemůže tušit, že se sem bude často a rád vracet. Lázně si již získaly mezi klienty jméno, je problém vůbec se tam dostat. Téměř tisíc lůžek, kterými lázně disponují, bylo například celý letošní červenec plně obsazeno.

A to jsou v Karviné hned dvoje lázně: lázně staré, kde je všechno komorní, hezké, jsou utopené v udržované zeleni (pojmou 260 klientů) a lázně nové, kde se umístí až 600 klientů. Dělí je sice pouze pár kilometrů, ale napoprvé jsem hledala staré lázně v Karviné asi hodinu, abych zjistila, že mám schůzku v lázních nových. Tam se začalo léčit až v roce 1976 a na informačních tabulích jsou označeny jako „Rehabilitační sanatorium Karviná“. Nebudu vám nic namlouvat, nové lázně byly zřízeny jako sanatorium pro horníky a architekt si s jejich výstavbou asi velkou hlavu nedělal. Postavil prostě dva dvanáctipatrové paneláky. Možná za to ani nemohl. Nevím, nevím, jestli je někde vůbec umístěna tabule se jménem architekta a stavitele.

Nenechte se odradit

Ať vás prosím neodradí od prvního pobytu v lázních Darkov můj panelákový úvod. Pravda je prostě taková. A buďte rádi, že vás vlastně ušetřím šoku, jestli jste tady hledali mariánskolázeňskou secesi. Naštěstí je můj repertoár tohoto druhu popisem vnějších prostor lázní vyčerpán. Už vás budu uvnitř jen vést místy, kde se vám to bude určitě líbit. Tam oceníte zvlášť za nepříznivého počasí dokonce i výhody této funkcionalistické stavby: můžete chodit z procedury na proceduru, z jídelny do pokoje nebo do kavárny či k holiči jen v domácí obuvi. Všechno je pod jednou střechou a když nechcete, nemusíte vytáhnout z recepce ani patu. Mimořádnou pozornost doporučuji věnovat Centru regenerace. Nachází se ve čtvrtém patře (bloku B) a pohoda, kterou tam šíří profesionální masérky i paní „lázeňské“ okamžitě pomůže zapomenout, že se vše odehrává v jednom panelákovém patře. Centrum funguje jen několik měsíců, ale už je vidět, že šikovné ruce tvůrců dokázaly sestavit esteticky i funkčně zajímavé zařízení. Nečekejte, prosím, noblesu, kabinky jsou sice esteticky a funkčně dokonalé, ale velmi jednoduché.

Na procedury si sebou nemusíte nosit ani ručník, ani prostěradlo. Dokonce na placené procedury ani župan a pantoflíčky. Všechno je k dispozici zdarma v multifunkční „spa“ recepci, kde lze v malé kavárničce počkat i na další proceduru. Uvěříte, když napíši, že malá „Dobrá voda“ tam stojí devět korun? Ano, 9,-Kč. Mám to osobně ověřené. Po jodobromové koupeli a aromaterapeutické masáži jsem měla totiž strašnou žízeň a … sebou ani korunu. Slečna v recepci mě nenechala trpět žízní a souhlasila bez problémů s pozdější platbou. Jsem ale v Centru regenerace a dlužím nějaký zážitek.

Prvním zážitkem je dvacetiminutová koupel v jodobromové léčivé vodě (200,-Kč). Je to vlastně koupel v mořské vodě a i tady převládá sůl. V jednom litru je jí až 50-70 mg, ale hlavním léčebným prvkem je jod - v jednom litru se ho nachází 25-40 miligramů. Jak jsem vyčetla z moudrých knih, jod se lehce vypařuje do ovzduší a v době koupele vlastně podstupuje klient i další proceduru: inhalaci jodu. Abych ale byla přesná. Jod se částečně vstřebává i kůží a sliznicí a má blahodárný účinek na všechny orgány, které reguluje štítná žláza, jako i další žlázy s vnitřní sekrecí. Známý je lokální antiseptický a desinfekční účinek jodu. Na aromaterapeutickou masáž (240,-Kč) jsem se „nechala nalákat“ až poté, co mi masérka sdělila, že odmítnout masáž po koupeli by byl hřích. Po koupeli si tělo podle jejích slov o masáž říká samo. Tak jo…

Nejprve jsem si měla vybrat z několika vůní masážní olejíček. Čichám. čichám a bez toho, aniž bych věděla, co je to za příjemnou vůni, která mě oslovila, jsem si prý vybrala devatero kvítí – vůně uvolňující a osvěžující. A jaká je podstata účinku této masáže? Při masáži dochází k pronikání oleje do hlubších vrstev tkáně a působí tak i na psychiku ošetřovaného. Na pokyn masérky se po masáži nesprchuji. Předčasným smytím oleje by se zkrátilo jeho působení na pokožce. Výsledek takové nezvyklé péče? Žádná detektivka v televizi, ani notebook jsem neměla sílu otevřít. Usínám v deset hodin a probouzím se v půl sedmé ráno. Musím se příště zeptat, jestli ty procedury neobsahovaly i nějaké uspávadlo.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist