Reklama
Divně zbarvené nehty... - autor: Michaela Poláčková

Plísňové onemocnění nohou umíme poměrně dobře léčit, nelze to brát pouze jako kosmetický problém, říká v rozhovoru MUDr. Gabriela Janoušková z nehtové ambulance Dermatovenerologického oddělení FN v Motole.

Divně zbarvené nehty...

Sedám si ke psaní rozhovoru o plísni na nohách a hned si zouvám boty, zkoumám, jestli mě opravdu nesvědí chodidla, jestli mě nesvědí mezi prsty u nohou, barvu nehtů kvůli červenému laku nevidím. Přistihuji se, že podvědomě třu chodidly o koberec. Co kdyby...

Jak to je s těmi našimi nehtovými problémy, paní doktorko? Proč mají naše nohy větší tendenci onemocnět plísní než nehty na rukou?

Nehty na rukou také zatěžujeme, ale jinak. Musíme si uvě-domit, že nohy jsou celý den v uzavřených botách s rizikem zapaření, navštěvujeme plavecké bazény, sprchy v posilovnách a tělocvičnách, kde velmi často chodíme bosi. Další riziko představuje půjčování bot, například na bowlingu nebo půjčování bačkor na návštěvě. Plíseň se tak přenáší dál a dál. Obvykle je plísní nejprve postiženo chodidlo a meziprstí s následným možným šířením na nehty. Postižení nehtu plísní často předchází poranění nehtové ploténky. V rámci prevence bychom si měli zvyknout alespoň jednou týdně dezinfikovat boty dezinfekčním antimykotickým sprejem.

Přibývá plísňových problémů? Objevují se nové plísně?

Uvádí se, že plísňovým onemocněním nehtů trpí 8-10 procent populace, zahraniční zdroje uvádějí až 13 procent. Vzhledem k aktivitám, kterých přibývá, a jsou rozmanitější – větší množství posiloven, wellness center, bazénů – předpokládám, že výskyt plísně se bude zvyšovat.

A co prevence?

Prevencí je dezinfekční antimykotický sprej na nohy, měl by ho používat každý i zdravý člověk, který chodí do veřejných bazénů, sprch apod. V těchto vlhkých prostorách bychom neměli chodit naboso, ale nosit vlastní obuv.

Nakolik je ohrožena rodina?

Zárodky plísní přežívají dlouhodobě i v kobercích a v předložkách před vanou. Je to problém jak hotelových pokojů, tak domácností, kde ale pečlivěji uklízíme. Plíseň nemusíme získat pouze ve vlhkém prostředí, ale všude tam, kde lidé chodí bosi a kde se mohou vyskytovat odloučené šupinky kůže a nehtů.

Jak je to s povinností provozovatelů zařízení – jako jsou wellness centra, bazény – pečovat o antimykotickou prevenci?

Provozovatelé těchto zařízení jsou povinni respektovat doporučené dezinfekční postupy dané vyhláškou č. 238 z roku 2011 o stanovení hygienických požadavků na koupaliště a používat registrované dezinfekční přípravky.

Lidé ale už plísňové onemocnění nepřecházejí, věnují mu pozornost...

Ano, zejména ženy, které plíseň nehtů vnímají hlavně jako kosmetický problém. V zásadě se ale o čistě kosmetickou vadu nejedná, protože například u pacientů s oslabenou imunitou, u lidí trpících cukrovkou, případně cévním onemocněním dolních končetin či obezitou může plísňové onemocnění nohy či nehtu vytvořit vstupní bránu pro bakteriální infekce a to už je zdravotní problém. Svědění na plosce či v meziprstí může být prvním signálem, že na kůži vzniká nějaké plísňové onemocnění. Na nehtu si všimneme změny barvy, nehtová ploténka se postupně stává neprůhlednou, může být tlustší. Potom by měla následovat cesta do ordinace.

Pomáhají volně prodejné prostředky proti plísním?

Samozřejmě pomáhají, ale léčba plísně nehtů je dlouhodobá záležitost vzhledem k tomu, že nehet roste na ruce asi 0,1 mm za den a na noze až čtyřikrát pomaleji. Meziprstní plíseň se léčí jednodušeji, účinek preparátů je v této oblasti lepší a rychlejší.

Jak plísňové onemocnění nehtů léčíte?

Léčba nehtů je vždy léčbou dlouhodobou, velmi záleží na rozsahu postižení. Podle toho doporučujeme buď místní, nebo celkovou léčbu. Místní léčbu nasazujeme, pokud je postižena méně než čtvrtina nehtu a nejedná se o nehet na palci u nohy. Často používané antimykotické kapky někdy nahrazujeme laky na nehty s protiplísňovou přísadou, které mají schopnost lépe proniknout do nehtové ploténky a tím lépe účinkovat. Lak se aplikuje jednou až dvakrát týdně na postižené nehty. Vhodné je jednou týdně nehet opilovávat. Čím je nehet silnější, tím je vyšší takzvaná plísňová nálož. Čili mechanickým spilováním nehtu snížíme množství plísně v nehtu a zlepšujeme i penetraci protiplísňového laku. K dispozici jsou i sady, které obsahují protiplísňovou složku v kombinaci se změkčující látkou, která pomůže nehet změkčit, což umožní jednodušší opilování nehtu a lepší penetraci vlastní účinné látky, která tak může lépe působit. Celkovou léčbu doporučujeme tehdy, jsou-li postiženy nehty palců u nohou nebo 4 a více ostatních nehtů, nebo pokud je 6měsíční místní léčba neúčinná.

Jak často je tento zásah potřeba dělat?

Lak se aplikuje dvakrát týdně, sada na nehty se doporučuje aplikovat jednou denně. Celková léčba trvá 3-4 měsíce.

Vy pracujete také laserovou metodou...

Ano, poměrně nově. Kolem roku 2010 se objevila alternativní možnost v léčení plísně nehtů laserem. Laserová léčba nehtů je vhodná pro pacienty, kteří z různých důvodů nemohou absolvovat celkovou léčbu. Laserová léčba plísňového onemocnění nehtů tu je, ale není první volbou léčby.

Kdy k vám přichází nejvíce nových pacientů?

Ženy obvykle na konci zimy, počátkem jara se začnou zabývat vzhledem svých nehtů na nohou, aby je měly do otevřených bot hezké. Ale přichází i muži, někdy na doporučení partnerky, jindy sami.

Vypovídá kvalita nehtů o celkové kondici člověka? Teď nehovořím jen o plísních.

Řada kožních, ale i interních onemocnění, případně chronický nedostatek vitamínů a minerálů může být doprovázen vizuálními změnami na nehtech včetně změny kvality nehtů. Kromě vnitřních faktorů se uplatňují i zevní vlivy, jako např. časté namáčení, působení čistících prostředků apod. Nicméně, kvalitu nehtů jako takovou si neseme již od malička. Na trhu je k dispozici řada potravinových doplňků s obsahem např. selenu, křemíku a zinku nebo s aminokyselinou methioninem, které mají podpůrný charakter. Existují i zpevňující laky s obsahem minerálů. Užívání či aplikace těchto preparátů může částečně zlepšit kvalitu nehtů.

Co nehtová plíseň u pacientů s kožními problémy?

Jestliže klinický obraz není zcela jasný, mykologické odběry pomohou rozlišit, zda se jedná o nehet postižený plísní nebo o změny na nehtech v rámci jiné kožní diagnózy, například lupénky, ekzému apod. Nehty těchto pacientů jsou náchylnější k druhotné infekci plísněmi.

Jak často děláte mykologické rozbory? V zásadě u každého pacienta s postižením nehtů. Vy se věnujete i problému zarůstání nehtů...

Pacienti si často problém způsobí sami tím, že mají tendenci do kulata zastřihovat nehty, nosí nevhodné úzké boty, obtíže může vyvolat i neodborně provedená pedikúra nebo chronická traumatizace nehtu při sportu. Dříve, a naštěstí ta doba je již pryč, bylo jedinou léčebnou možností stržení celého nehtu, které ale problém neřeší, při dorůstání nehtu se obtíže obvykle opakují. Nyní máme k dispozici několik vhodnějších a účinnějších léčebných metod. Nejjednodušší a pro pacienta nejrychlejší je metoda, kterou může provést sám doma, a tou je oddálení nehtových valů od nehtu pomocí náplasti. V ordinaci podle místního nálezu na nehtu a jeho blízkém okolí doporučíme buď dlahování, které spočívá v nasunutí podélně rozříznuté „trubičky“ na postranní část nehtu, nebo odstranění zarůstající části nehtu, tzv. parciální ablaci s rozrušením nehtové matrix, čímž docílíme, že nehet v postižené oblasti již nedoroste. Poměrně nově používáme metodu sponování, při kterém na nehet nasadíme sponu – rovnátko, které postupně nehet narovnává. Rovnátko je vhodné na léčbu stočených, kleš-ťovitých nehtů. Léčba touto metodou obvykle trvá 1 rok a máme s ní velmi dobré zkušenosti.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist