Reklama
Deficit - autor: Marta Csontosová
Proč jsme na jaře unaveni? Co se vlastně děje v našem organismu, že nejsme tolik euforičtí jako v létě?

Deficit

Dlouho jsem považovala jarní únavu za výmluvnou berličku, kterou si líní lidé v životě pomáhají z nesnází. Jak je to vlastně opravdu? Vždyť věda už umí vysvětlit hodně empirického. Tentokrát jsme se pro odpověď obrátili na MUDr. Igora Bukovského, uznávaného slovenského odborníka na klinickou výživu.

Jak je to pane doktore?

Na jaře jsme unaveni zimním přejídáním se, nedostatkem aktivity, nedostatkem slunce a nedostatkem vitaminů. Naše tělo potřebuje především různé fytochemikálie podporující detoxikaci - například sirnaté sloučeniny česneku, mladé cibulky, pažitky, šalotky, bylinky a čerstvé bylinky (bazalka, oregano, tymián, rozmarýn), také izotiokyanáty kapustové zeleniny (brokolice, kedlubna, kapusta, zelí, květák), které odstraňují karcinogeny přímo z našich buněk. K tomu ještě je nezbytný přísun dostatečného množství vody a bylinkových čajů - to aby se z těla vyplavily škodlivé látky. Na jaře potřebujeme také hodně sluníčka a pohybu na čerstvém vzduchu.

Proč máme sáhnout po kvalitních potravinových doplňcích a kdy?

Protože jestli naše tělo opravdu potřebuje doplnit nějaký deficit těchto látek - který jsme mu způsobili například nesprávným složením stravy - tak doplněk může být sice drahý, ale je určitě správným řešením. Výživové doplňky jsou na místě především tehdy, když se stravujeme nevhodně a naše potrava z různých důvodů neobsahuje všechny látky. Doplnit vitaminy a minerály je také nezbytné v případě, že se organismus nachází v mimořádné situaci a hrozí riziko deficitu některých důležitých nutrientů. Je to stav přípravy na těhotenství, těhotenství, trénink vrcholových sportovců, léčba, operace, stav po operaci, sekundární prevence některých onemocnění, oslabená imunita. Mimořádný výživový režim potřebují například lidé po onkologické léčbě a všichni lidé, kteří mají problémy se zažíváním. Organismus těchto lidí není totiž schopen absorbovat z běžné potravy důležité vitaminy a minerály.

Jak se pozná kvalitní potravinový doplněk?

Podle kvality značky, úrovně a důvěryhodnosti informací na příbalovém letáku a ceny. Pozor, rozhodně neplatí, že čím dražší potravinový doplněk, tím lepší.

Jaký je vlastně rozdíl mezi pojídáním vitaminů a minerálů samostatně a komplexy vitaminů s minerály?

Není tam žádný rozdíl. Jednotlivé vitaminy a minerály mají své místo v cílené léčbě, které předchází lékařské vyšetření a analýzy.

Jakým stravovacím pravidlem - pokud jde o vitaminy a minerály – se řídíte vy osobně?

Určitě. Už několik let užívám selen a zinek, protože jsou to dva velmi důležité mikroprvky a naneštěstí půda naší části světa jich obsahuje velmi málo. Zjistil jsem například, že devět z deseti mých pacientů má zmíněné dva prvky deficitní bez ohledu na to, jestli je jejich strava vegetariánská nebo ne. Pokud jde o zinek a selen je důležité nepřekračovat doporučenou denní dávku. A ještě něco užívám pravidelně: probiotika z lékárny. Probiotika v mléčných výrobcích - přes masivní reklamu - se jen málokdy vyskytují v účinném množství, navíc mléčné výrobky obsahují alergeny, nasycený tuk, rizikový mléčný cukr (laktózu), hodně jodu a hormonální růstové faktory. Ty podporují vznik a vývoj některých druhů rakoviny. I probiotické bakterie tedy raději užívám v prášku.

Poznáte vy, jako profesionál, na člověku, že jeho organismus má deficit vitaminů a minerálů?

Bez analýzy složení jeho stravy a bez případné analýzy obsahu těchto látek alespoň v krvi - když už ne v jednotlivých orgánech - mám jen omezené možnosti správně stanovit existující nebo rozvíjející se deficity vitaminů a minerálů. Když se už objeví klinické příznaky, je deficit velmi výrazný a dokážu je odhalit pouhým okem.

A kdy máme jíst vitaminy a minerály, když už se pro ně rozhodneme?

Podle toho, co užíváme. Většinu vitaminů a minerálů je vhodné užívat s jídlem - aby se staly přirozenou součástí obsahu žaludku. Existují ale případy, kdy je nezbytné je pojídat individuálně. To když užíváme nějaké léky, když jsme omezení v příjmu potravin, když to vyžaduje náš celkový zdravotní stav.

A ještě jedna otázka: Měly by ženy sahat po jiných vitaminech a minerálech než muži? V případě, že ano, tak proč?

Ano, existují i mezipohlavní rozdíly v nárocích na příjem některých prvků, například ženy mají větší nároky na příjem železa, které ztrácejí při menstruaci, nebo také na vápník. Na druhé straně má organismus mužů větší nárok na přísun zinku, o který přicházejí v semenu. I proto výrobci výživových doplňků vyvíjejí speciální směsi určené ženám a mužům. Dokonce jsou výživové doplňky zaměřené na specifické věkové kategorie.

Igor Bukovský je autorem zajímavé knihy „Návod na přežití pro muže.“ Kniha je nově na pultech českých knihkupců Vitaminy

Vitaminy představují organickou složku potravy, která není stavební látkou ani zdrojem energie. Proč jsou pak nezbytné pro náš život? Vitaminy jsou esencí života. Podílejí se na řízení různých procesů v našem těle (růst, metabolismus, imunita). V mnoha biochemických reakcích fungují vitaminy jako katalyzátory, tedy urychlují nebo umožňují jejich průběh. I díky vitaminům funguje naše tělo jako harmonický celek. Vitaminy obecně rozdělujeme do dvou základních skupin: rozpustné v tucích (A,D,E,K) a rozpustné ve vodě (C,B). Vitaminy rozpustné v tucích se díky své chemické struktuře ukládají v organismu. Při jejich nekontrolovaném příjmu se můžeme těmito vitaminy předávkovat - i když při dnešním životním stylu lidé spíš trpí jejich nedostatkem. Ve snaze dohonit zameškané saháme po nepřeberném množství výživových doplňků a dopřáváme si “zdraví v prášku“. Nezapomínejme, že vitaminy přijímáme i ve stravě, například vitamin A je nezbytný pro proces vidění, ovlivňuje imunitní systém (odolnost sliznic proti infekcím), působí jako antioxidant, plní mnohé další důležité úlohy. Může být ale i nebezpečný. Ve velkém množství se například nachází ve vnitřnostech, především v játrech. Jestli si tedy často dopřáváme vnitřnosti, nepotřebujeme tělu dodávat vitamin A. Pozor by si měly dávat především těhotné ženy. Předávkování vitaminem A může poškodit embryo. Je prokázáno, že dlouhodobé užívání vitaminu A je i pro dospělý lidský organismus toxické, poškozuje játra. Příznaky předávkování vitaminem A: bolesti hlavy, poruchy vidění, průjem, zvracení, suchá kůže, bolesti svalů a kostí, ztráta vlasů. Podle Velkého lékařského slovníku, vydal MAXDORF 5.vydání

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist