Reklama
Čas pro pana Dorna - autor: Marta Csontosová
O svých bedrech a kyčelních kloubech si většina z nás myslí, že vydrží všechno. Nevydrží.

Čas pro pana Dorna

V mé pravé kyčli to při nazutí vysokých podpatků malinko zabolelo. To přejde, spěcháme do divadla… Za tři dny se nemohu narovnat a už začínám rozumět stařenkám, které si pomáhají při vstávání z křesla hůlkou. Ježíši, to je bolest… Prášky nepomáhají, injekce nezabírají. Po měsíci se s pokorou obracím na fyzioterapeutku, která, zavalená pacienty konstatuje, že kyčel to nebude, ta přece bolí v tříslu. Mám dle doporučení postupně posilovat svaly kolem páteře. Moc se mi to nezdá, ale budiž. Nebudu zatěžovat analýzou svých neduhů , vše zkrátím na fakt, že si mne , díky neutichající bolesti, našla Dornova metoda. Poradila mi ji mlaďounká absolventka fyzioterapie. Když ta metoda oslovuje mladé, proč bych ji měla obcházet? Jelikož – bohužel – nejsem člověk moc trpělivý, rozklikávám rovnou internetové stránky (www.dornova-metoda.cz) člověka nejpovolanějšího, paní magistry Zuzany Prouzové. Právě ona začala šířit Dornovu metodu z Německa a to před dobrými deseti lety. Neodmítla mne a já mohu podat zprávu o metodě, o které jsem nějakou dobu věděla, jen jsem jí vůbec nerozuměla. Přesněji, nesnažila jsem se jí porozumět.

Jak se stalo paní Prouzová, že vás oslovila právě Dornova metoda?

Jsem vystudovaná varhanice, po studiu na Akademii múzických umění jsem vyučovala na vojenské konzervatoři v Roudnici nad Labem. Přišla ale vážná autonehoda a já zůstala v péči zdravotníků celý jeden rok. Dali mne krásně dohromady a já opět začala učit a hrát na varhany. Pak – to už jsem žila v Německu – jsem se najednou nemohla ráno vůbec narovnat (ozvěna dopadů autonehody). Trvalo mi vždy celé dopoledne, než jsem se zmátožila a mohla fungovat. Známí mě pak poslali za „tou paní, co umí napravovat páteř“ a pracuje hned vedle. Samozřejmě, že jsem šla. Po dvou – třech dnech moje bolesti ustoupily a já jsem se hned ten „zázrak“ – Dornovu metodu – chtěla naučit. Téměř pět let jsem se ji učila, přivezla ji do České republiky a společně s mým partnerem Jozefem Púrym a našimi žáky ji rozšířili do „Dornovy metody Plus“. To rozšíření je tak zásadní a podstatné, že se vlastně jedná o novou metodu, kterou dnes jezdíme přednášet na mezinárodní kongresy do Německa.

V čem spočívá ten zázrak, kterému jste už v Česku a také v Bratislavě naučila desítky terapeutů?

Úplný základ spočívá ve vyšetření bederní páteře, kyčelních kloubů, posazení pánve a změření délky dolních končetin. Z praxe víme, že až 95 procent lidí, kteří hledají u nás pomoc, nemá stejně dlouhé dolní končetiny. Autor původní metody, pan Dieter Dorn vymyslel geniální způsob, jak pracovat se svaly, které fixují určitou pozici. Tato metoda naučí lidi velmi jednoduše pracovat s vlastním tělem a nesprávně zafixovanou pozici kloubů změnit. Dobrému terapeutovi Dornovy metody Plus stačí, když pracuje s klientem dva-tři krát a v devadesáti případech ze sta je terapie úspěšná. Musí to ale být dobrý, námi doporučený terapeut (seznam doporučených terapeutů je na www.dornova-metoda.cz. )

Také podle profesora Koláře, našeho nejznámějšího fyzioterapeuta je bederní páteř a kyčelní klouby pro pohyb člověka zásadní. ..

Hlavice kyčelního kloubu je usazena v kloubní jamce a nejpodstatnější je směr usazení: je to šikmo, zhruba směrem k protilehlému rameni. Hlavice kloubu je kulatá a přesně zapadá do kloubního pouzdra, což umožňuje kyčli provádět rozmanité pohyby. V případě, že hlavice v jamce nesedí, dochází k posunům celé zbylé kosterní konstrukce. Představte si, co nastane, když se posadíte a hlavice zaujme v jamce polohu cca 90°. Vazy se z jedné strany natáhnou, z druhé povolí a také šlachy i svaly se přizpůsobí. Už tato pozice je pro kloub náročná – zejména když v ní setrváváme hodiny a hodiny. Vrchol nastane, když si navíc přeložíme nohu přes nohu: Úhel zvětšíme o dalších 45°, na jedné straně natlačíme hlavici kyčelního kloubu na vnitřní stranu jamky a na druhé se subluxuje - tlačí z jamky směrem ven. Hlavici prostě vyrotujeme, je totiž nucena se dlouhodobě extrémně vyvracet do nepřirozené polohy.

K jakým procesům přesně dochází?

Nejdřív dojde k přizpůsobení se a jednostrannému opotřebení měkkých částí kloubu, později přijdou na řadu kosti samotné a jedna noha se prodlouží (podle toho, jestli se nám sedí líp s pravou přes levou, nebo s levou přes pravou). V důsledku toho se také nadzvedne lopata kosti kyčelní na straně nohy, kterou zvedáte a překládáte – dojde k posunu ve skloubení. Na to zareaguje páteř, která se snaží vybalancovat nerovnosti základny. Hlavice kyčelních kloubů se přitom v jamkách také „vzpříčí“ – jedna se tlačí příliš dopředu, druhá dozadu. Pánevní oblast reaguje vybočením či vyrotováním.

Už nikdy nebudu sedět s nohou přes nohu. Slibuji.

Dopady sezení s nohou přes nohu jsou skutečně dramatické a osobně to považuji za jednu z hlavních příčin bolestí pohybového aparátu a i hlavní důvod vzniku artrózy kloubů dolních končetin. Možnou příčinou nestejné délky dolních končetin je ale i nešetrné zacházení s dítětem při porodu. Pohybový aparát ještě není zcela vyvinut, všechno je měkké, poddajné. Stačí trochu víc zatáhnout za jednu nožičku a problém roste spolu s dítětem.

Jak umí Dornova metoda Plus pomoct od problémů plynoucích z nestejné délky končetin?

Za mé dlouholeté praxe se mi jen párkrát nepovedlo délku nerovných končetin srovnat. Jde to dokonce většinou velmi rychle a bezbolestně. Podmínkou je ale vaše každodenní tříminutové cvičení s ručníkem. Vždy večer před spaním – pak už nesmíte nic dělat. Když cvičit nebudete, problémy se vrátí. Víte co říkal Dieter Dorn svým žákům? „Když k vám přijde pacient podruhé a nemá srovnané nohy, tak mu vynadejte a potřetí ho vyhoďte“. (To by se všichni – obézní, kuřáci, bez pohybu – pacienti divili, kdyby k nim přistupovali naši lékaři s filozofií pana Dorna. Osobně se třesu, jestli cvičím s ručníkem dobře a jestli se moje o centimetr delší levá noha za měsíc cvičení srovná.)

Doporučujete klientům užívání potravinových doplňků určených pro kloubní výživu?

Ty přípravky jsou samozřejmě dobré, vyzkoušené a fungují. Je třeba si ale všímat na obalech obsah účinných látek. Hlavně kolagenu. Doporučená denní dávka kolagenu je 2000 mg, rozdělená do dvou dávek. Srovnávací tabulka obsahu kolagenu v u nás nabízených preparátech kloubní výživy je na www.orling.cz/ porovnávejte. Jaký je vlastně rozdíl mezi Dornovou metodou a vaší metodou Dornova metoda Plus? Ten rozdíl je takový, jako mezi obyčejným plochým obrázkem a obrázkem ve 3D. Pokud němečtí terapeuti přesně aplikují základní metodu pana Dorna, tak my jsme se odvážili experimentovat a metodu rozvinout. Zachovali jsme se opravdu jako naši lidé před rokem 1989, kdy nic u nás nebylo k sehnání a lidi byli schopni experimentováním dosáhnout úžasných vynálezů, které jim ulehčili život. Když jsem na mezinárodním kongresu ve Stuttgartu přednášela o způsobech napravování vbočeného palce nohy, němečtí kolegové vůbec nevěděli o čem mluvím. Klasická Dornova metoda se vbočeným palcem nezabývala.

A jak je to tedy se vbočeným palcem?

Hodně lidí je přesvědčeno, že příčinou vbočeného palce jsou rodové dispozice, nebo chůze na vysokých podpatcích. Ale pokud by tomu tak bylo, trpěly by tímto problémem všechny ženy, které nosí podpatky. A trpěly by tím celé generace jednoho rodu. Naše zkušenosti ukazují, že příčina je opět v kyčelních kloubech. To, v jaké jsou pozici, se promítne až dolů do chodidel, na kterých pak není správně rozložena váha těla. Ideální zatížení chodidla by mělo spočívat rovnoměrně na čtyřech bodech. Pokud tomu tak není, dochází k nejrůznějším deformacím (plochá noha, kladívkové prsty, zborcení klenby, vbočený palec). U starých lidí, kde jsou už deformace příliš velké (a u dětí), doporučujeme osobní vložky do bot udělané na míru, tejpování a nejrůznější korektory. S kladivkovými prsty a vbočeným palcem lze úspěšně pracovat a potíží se zbavit úplně. Pokud uvažujete o operaci, ta možná vyřeší následek, ale ne příčinu. S halluxem je nezbytné pracovat podle pokynů dobrého terapeuta denně a záleží jen na jeho „majiteli“, jak rychle problém zmizí. Pilní mají výsledky už za dva měsíce. Hlavní zásadou při cvičeních je vytrvat, protože cvičení opravdu funguje a to bez ohledu na věk. Ve všech kloubech je vůle. Tak, jak to šlo do špatné polohy, tak to lze i vrátit (naštěstí, poměrně rychle). Jelikož má naše tělo paměť, rádo se do správné polohy vrací. S případnými výrůstky nebo zbytnělou chrupavku si také poradí samo.

Cvičení pro kyčelní klouby: Je nezbytné, aby doporučený terapeut Dornovy metody Plus změřil délku dolních končetin. Jestli jsou končetiny stejně dlouhé, cvičení neuškodí nikomu a je i jedno, kterou nohou cvičení začnete. Když je jedna noha delší, začneme cvičit jako s první, delší nohou.

1/Pacient si lehne na podložku, delší nohu zvedne tak, aby svírala asi 90°úhel s trupem a pokrčí ji v koleni (to už pravý úhel svírat nemusí, naopak, je lepší, když volně visí dolů – svaly jsou uvolněnější), chodidla se nesmí opírat o podložku. Druhá noha je volně natažena na podložce.

2/ Vezměte připravený tenký, dostatečně dlouhý ručník (ne froté), který podélně srolujte a protáhněte pod delší nohou tak, aby zapadl do anatomické rýhy pod hýždí. Konce ručníku překřižte pod pupkem a držte oběma rukama. Pozor, ručník musí jít od rozkroku rovně přes nohu tak, abyste podebrali velký chocholík, který díky svému tvaru a velikosti hraje podstatnou roli. Ručník se do něj při cviku zapře a tlačí tak hlavici kyčelního kloubu na správné místo.

3/ Při zvedání nohy pomocí ručníku se pacient nadechuje a za hlasitého hlubokého výdechu pomalu pokládá zvednutou nohu zpátky na podložku vedle druhé a současně táhne oba konce ručníku směrem k protilehlému rameni, šikmo přes tělo.

Cvičení. To samé cvičení se pak provádí s druhou nohou. Celé cvičení s ručníkem, což je základ Dornovy metody Plus, najdete na www.dornova-metoda.com

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist