Reklama
Bazény a léčba - autor: Marta Csontosová

Kúpele Trenčianske Teplice disponují pěti jedinečnými bazény s horkou léčivou vodou. Přirozená teplota bazénů postavených přímo na pramenech je 36°C –40,2°C.

Bazény a léčba

K některým důležitým informacím se člověk propracuje – ke své škodě – později, než by sám chtěl. Až teď jsem objevila, že základem léčby jsou v Trenčianskych Teplicích horké bazénové koupele.

Prvoplánově mě při příjezdu do Trenčianských Teplic zajímal téměř výlučně nově zrekonstruovaný bazén a nově zrekonstruovaný léčebný dům Pax. Zmiňuji se o nich odděleně, protože bazén nesoucí jméno doktora Antonína Čapka (otce slavných bratrů Karla a Josefa Čapkových, který zde působil jako balneolog) je sice přímo napojený na léčebný dům Pax, ale nachází se v úplně jiné budově. Investice to byla 7,5 mil. euro, což naši pozornost přitáhnout musí. Procházejíc lázněmi Trenčianske Teplice si najednou uvědomuji, že je to tady samý krytý bazén s léčivou vodou a že se dokonce přestávám v těch bazénech orientovat. Ve většině lázní se rádi chlubí často nekonečnou řadou rekonstruovaných vanových koupelí a já si nemohu zvyknout na myšlenku, že v Trenčianskych Teplicích je síla léčivé vody v bazénech. Přitom je právě koupel v bazénu – pokud jde o tepelný účinek – efektivnější. Nevytváří se takzvaná obalová vrstva vody kolem těla jako v případě vanové koupele. Klienti mají koupele v teplických bazénech velmi rádi. Ale jistě, mají zde také vanové koupele, ale jsou určeny klientům, kteří se z jakýchkoliv (intimních nebo zdravotních) důvodů nemohou účastnit léčby v bazénech. Možná si teď řeknete, že to s významem bazénů v Trenčianskych Teplicích přeháním, vždyť bazény plné léčivé vody jsou v termálech na jižním Slovensku, v Maďarsku, pod Tatrami… Nelze ale opomenout jednu věc: v Trenčianskych Teplicích se jedná v první řadě o léčbu, relaxace je vedlejším i když také důležitým produktem. Většinu klientů má pod dohledem lékař a kvalifikovaný zdravotnický personál. Z osmdesáti nabízených procedur je většina vázaná na doporučení lázeňského lékaře. Léčivé bazény ve spojení s další sofistikovanou léčbou jsou tou cennou devízou, kterou stojí za to si dopřát. Léčebně, ale ještě raději preventivně. Nejefektivnější je využívání termální koupele denně, jen tak dochází k dokonalému prohřátí a prokrvení tkání,  uvolnění svalů. Doplňujícími procedurami (do celkových tří procedur denně) je pak především teploléčba ve formě obkladů a zábalů, masáže, elektroléčba a pohybová léčba (ta je 2 – 3x týdně). Jelikož u chronických nemocí pohybového ústrojí hraje významnou roli psychika, je nezbytné zdůraznit, že lázeňská péče navozuje psychické uvolnění, což vede k ústupu celkového stresu i fyzického napětí ve tkáních.

Bazényteplota vodyrozměrkde se nachází
Bazén Sina 38,8 – 39,0 14 x 8 m Sina
Bazén PI-MUDr.A.Čapka 36,8 – 37,5 12 x 6 m Kaštieľ
Bazén PII 36,8 – 37,0 7,5 x 5,5 m Kaštieľ
Bazén PIII 34,8 – 35,1 8,20 x 5,30 m Kaštieľ
Bazén Krym 36,8 – 37,1 9,8 x 4,8 m Krym

Upřesnění k bazénům:

Sina poskytuje velmi teplou koupel pro klienty, kteří dobře snáší horké procedury , bazén PI-MUDr.A.Čapka, PII, bazén Krym – jsou vhodné pro klienty, u kterých subjektivně nebo i objektivně (stavy po operacích a úrazech) není vhodné aplikovat horkou koupel. Bazén PIII je díky své příjemné vodě vhodný ke plavání. Všechny bazény v Trenčianských Teplicích jsou obloženy keramikou, pouze nový bazén MUDr. Čapka, zvaný také Bazén PI, je celý nerezový. Nerezový je také venkovní wellness bazén s divokou řekou.

Mohlo by vás ještě zajímat, že:

V bazénu SINA zaplatí host za dvacetiminutovou koupel a desetiminutový zábal 6,32 euro dopoledne, lázeňský host má proceduru za 6 euro. Odpoledne od 15.30 a o víkendech se koupel prodává (včetně odpočívání v historické odpočivárně Hammam za 8,42 euro, lázeňský host zaplatí 8 euro. Bazén SINA nese jméno rodiny historicky nejvýznamnějšího majitele lázní, vídeňského finančníka Juraje Siny, který v roce 1835 lázně koupil, přebudoval a zmodernizoval. Mimořádný a dodnes obdivovaný krok se povedl Ifigenii, dceři Juraje Siny. Ta se v roce 1887 nemohla odtrhnout od lázní hammam, které Turecko vystavovalo na světové výstavě v Paříži. Prosadila svou a v roce 1888 už turecké lázně hammam stály v Trenčianskych Teplicích. A stojí tam - obdivované a využívané – dodnes. Pouze na místech původních vanových koupelí jsou ve výklencích zdobených původními keramickými obklady odpočinkové kouty. Důvod, proč ty vany zmizely? Minerální horká voda ve vanách měla devastující účinek na historické keramické obklady. Jako odpočinková lůžka jsou výklenky k obkladům milosrdnější.

V bazénu MUDr. Čapka zaplatí host za dvacetiminutovou koupel v luxusním bazénu a za dvacetiminutový zábal po koupeli 8,42 euro jako turista, a 8 euro jako lázeňský host. Velmi jsem chtěla ten bazén vidět. Jedná se o nejmodernější minerální bazén v Trenčianských Teplicích, ale určitě si v něm nezaplavete, ani nezacvičíte. Jedná se totiž o klidový bazén, který prohřeje za dvacet minut organismus člověka tak, že po zabalení na lůžku tečou z každého proudy potu a spolu s ním odcházejí z těla nečistoty. Přiznávám, že bazén je to nádherný, voda čistá a úžasná, ale… vydržet to všechno obdivovat v šatech, to nelze. Na těch pár minut strávených v obdivném pohledu v ochozu bazénu budu dlouho vzpomínat. Tak horko mi už dávno nebylo.

Kromě léčebných bazénů disponují lázně také bazénem venkovním – je to vlastně wellnessový bazén - který má v budoucnu propojovat nejméně dva-tři lázeňské domy a bude přímo navazovat na wellness procedury. V bazénu je možné plavat a užívat si vodních atrakcí, včetně divoké řeky. Úžasný pohled na venkovní bazén skýtá terasa lázeňského domu Krym. Právě na Krym je rozsáhlý venkovní teplý bazén napojený.

Lázeňský hotel PAX

Právě tento lázeňský hotel mě vlastně přilákal do Trenčianských Teplic. Otevírali ho nově zrekonstruovaný před vánočními svátky 2010 a rekonstrukce za 3,5 mil euro (včetně bazénu MUDr. Čapka) je přece důvod, proč si přijet prohlédnout výsledek. Že je to stavba ze sedmdesátých let 20. století, napovídá venkovní architektura a s tím nejde nic moc dělat, ale uvnitř si architekti přišli na své. Světlé barvy, vše pohodlné, praktické, nechybí ale ani pořádná dávka luxusu. Že je to nesourodá kombinace? Hned vysvětlím. Jelikož má lázeňský hotel PAX kapacitu 270 lůžek a slevovat z ubytovací kapacity je nesmysl, řešením bylo vytvořit ubytování, kterým lázně dokážou uspokojit poptávku jak po standardním, tak po luxusním ubytování. Ve standardním provedení poskytnou azyl jedno a dvoulůžkové pokoje. Hostům se dostane veškerého komfortu, který pro třítýdenní léčebný pobyt potřebují: pohodlné zvýšené lůžko, dostatek úložného prostoru, moderně vybavenou koupelnu, televizi a internetové připojení. Výjimečný luxus poskytuje svým hostům 6. patro. Právě tam se nachází sedm nadstandardních apartmánů, z toho je jeden rodinný. Rodinný apartmán má tři pokoje a dvě koupelny. Mimořádnost apartmánů v 6. patře spočívá ještě v jedné věci: každý apartmán je designově úplně jiný a nejsou ani dílem jednoho architekta. Uvědomuji si, že vnější uniformitu lázeňského domu PAX (lázeňské domy jeho typu se stavěly v sedmdesátých letech téměř ve všech slovenských lázních) výrazně rozbíjí a v utajení narušují právě apartmány. Jelikož rekonstrukcí zůstaly z původního lázeňského domu PAX pouze obvodové zdi, získaly novou tvář i prostory balneoterapie.

Léčivá voda v Trenčianských Teplicích

Definice vody: přírodní, léčivá, mineralizovaná siřičitá, vápenatě-hořečnatá, teplá, hypotonická, se zvýšeným obsahem fluoridů, s obsahem volných plynů oxidu uhličitého a sirovodíku. Celková mineralizace je 2690,11mg/l. Přirozená teplota pramenů je v rozsahu od 36°C do 40,2°C. Léčí se tady degenerativní a zánětlivá onemocnění s cílem zmírnit bolest, udržet nebo zvýšit rozsah pohybu klienta. U neurologických onemocnění lázeňská léčba zahrnuje prakticky všechny neurologické nemoci (ne epilepsii a záchvatové stavy). Také cílem lázeňské léčby po úrazech a operacích pohybového aparátu je zmírnění bolesti a svalových spasmů. Lázně se čím dál víc zaměřují na prevenci onemocnění pohybového aparátu. Mimořádnou vlastností léčivé vody je především obsah sirovodíku, který zvyšuje prokrvení tkání a má také analgetické účinky. Voda v bazénech má optimální teplotu a nevyžaduje žádnou tepelnou úpravu pro přímé použití v koupeli. Právě fakt, že s vodou není třeba dál manipulovat (ochlazovat ji nebo ohřívat) hraje důležitou roli v léčebných dopadech. Sirovodík je ve vodě rozpuštěný plyn, který při ohřevu, ochlazování nebo transportem rychle uniká do vzduchu. Jelikož jsou místa aplikace siřičitých koupelí v Trenčianských Teplicích umístěna přímo na pramenech (nebo v jejich bezprostřední blízkosti), je efekt léčivých koupelí v bazénech mimořádný. Reflexní změny, jako objektivní projev bolesti při nemocech pohybového ústrojí, jsou charakteristické horším zásobováním krví („zásluhou“ zúžených kapilár). Sirovodík prochází kůží do organizmu, kde tyto kapiláry rozšiřuje. Výzkumné práce jednoznačně prokázaly také celkový analgetický účinek sirovodíku. Bolesti ustupují nejen v době koupelí, ale účinek přetrvává také po jejich skončení. Síra se z pokožky dál vstřebává i po ukončení procedury, proto se nedoporučuje sprchování po koupeli. Historie lázeňské léčby v Trenčianských Teplicích je kromě jiného také historií nefarmakologické léčby bolesti. Stáří léčivé vody v Trenčianských Teplicích byl stanoven uhlíkovou metodou na 25 000 let a je tady tedy i záruka ekologické čistoty vody. Vydatnost jednotlivých pramenů je od 2 do 10,75 l/s, pitný pramen Ifigénia má vydatnost 0,3 l/s. První zmínky o lázních na území dnešních Trenčianských Teplic pocházejí ze 13. století.

Dopisuji své dojmy z lázní Kúpele Trenčianske Teplice a nepřestává mě mrzet, že jsem nepřijala nabídku vyzkoušet alespoň jeden bazén. Tiše závidím všem, kteří si těch horkých bazénů dopřávali a dopřávají. Doporučuji brát si příklad vždy z těch chytřejších, abychom jim pak nemuseli dodatečně závidět.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist