Reklama
Ať si říká, kdo chce, co chce - autor: Marta Csontosová

„Všichni chceme vypadat dobře, být zdraví a je na každém, jakou cestu zvolí“, říká v rozhovoru doktorka Marta Moidlová, majitelka kliniky Laserplastik v Praze.

Ať si říká, kdo chce, co chce

V půl třetí odpoledne ještě nikdo v čekárně nebyl. Ve tři odpoledne už čekaly na doktorku Moidlovou tři dámy. Ve čtyři odpoledne se provoz v čekárně velmi zintenzivnil. O vylepšování svého vzhledu máme, zdá se, největší zájem pozdě odpoledne.

O co je momentálně paní doktorko, na vaší klinice největší zájem?

Na podzim a v zimě, i na jaře přicházejí lidé hlavně na větší operace, jako jsou plastiky obličeje a břicha, modelace prsou, liposukce a na invazivní laserové zákroky na obličeji. Malé výkony typu operace víček, jsou již běžnou věcí, obecně stoupá zájem o méně invazivní výkony: neinvazivní laserová ošetření, botulotoxin, výplně kyselinou hyaluronovou, neinvazivní liposukci a zpevnění.

A vaše zkušenost z fungování neinvazivných liposukcí?

Pokud se někdo rozhodne pro neinvazivní liposukci, musí si uvědomit, že uvolněný tuk, případně tukové buňky se z jeho těla vylučuje přes játra. Neinvazivní liposukce kvalitními prověřenými přístroji sice samozřejmě funguje, ovšem lze ji aplikovat omezeně, po menších dávkách a v určitých intervalech, aby organismus nebyl neúměrně zatížen. Co to znamená? Znamená to, že neinvazivní liposukci můžeme provádět pouze velmi šetrně a ubírat pouze izolované množství tuku. Pokusy v laboratorních podmínkách na krysách například prokázaly, že odstraňuje-li se velké množství tuku tímto způsobem najednou, pokusné krysy umírají na ztukovatění jater.

Klient si ale může vybrat mezi klasickou radikální liposukcí a pomalou, neinvazivní...

Neinvazivní liposukce sice zabírá, ale samozřejmě nefunguje tak, jako klasická chirurgická liposukce, při které se odvádí tuk s těla rovnou pryč. Neinvazivní liposukce se musí opakovat mnohokrát v malých dávkách. Finančně je to přitom někdy stejně drahé, možná i dražší. Neinvazivní liposukce se hodí pro doladění po klasickém invazivním zásahu a také se pro ni rozhodují klienti, pro které je chirurgická cesta ze zdravotních či jiných důvodů nepřijatelná. Naše klinika disponuje všemi známými přístroji pro neinvazivní liposukci a zároveň s úspěchem provádíme mnoho let nejmodernější chirurgické laserové vibrační liposukce. Nespornou výhodou neinvazivní liposukce je výsledné zpevnění partie, zmírnění celulitidy. Výsledek je podmíněný počtem opakování.

Stoupá zájem o malé zákroky estetické medicíny?

Ano, stoupá, přibývá ale také kritiků této péče. Argumentují, že člověk je krásný svým vnitřním bohatým světem a nespokojenost se svým vzhledem je odrazem nízkého sebevědomí, nevyrovnané psychiky. Ale psychická pohoda se s korekcí fyzických nedostatků nevylučuje. Proto, abych se dobře cítila, musím o sebe pečovat. Nikdo z nás nemládne, své tělo a psychiku soustavně huntujeme hektickým životem, stresem a měli bychom to tudíž adekvátně korigovat. Všichni chceme přece vypadat dobře, být zdraví a je na každém z nás, jakou cestu zvolí. Je fajn, že se lidi už naučili pečovat o sebe průběžně, což je mnohem lepší, než když chce člověk v šedesáti najednou dohnat to, co zanedbával celý život. Samozřejmě, že to jde, ale může to být někdy značně obtížné a zdlouhavé.

Co chystá na poli kosmetické dermatologie pro nás, laiky, vědecká obec?

Novinek je celá řada. Ne každý chce jít rovnou na razantní plasticko-chirurgický výkon, po kterém je třeba dosažený efekt dále prodlužovat. Navíc je možné tyto zákroky oddálit a udržovat se průběžně pomocí šetrnějších, méně invazivních metod. Právě touto cestou se věda na poli kosmetické dermatologie ubírá. Vyvíjejí se nové a sofistikovanější přístroje na zpevňování kůže, aby pleť nebyla vrásčitá, aby se netvořily různé barevné změny.

A co hit posledních let, kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová je tělu vlastní látka, produkce se věkem snižuje, a proto je její doplňování lidským organismem velmi dobře přijímané. Aby byla aplikace kyseliny hyaluronové opravdu efektivní, je nezbytné ji vpravovat do propadlých obličejových partií injekčně. Dodáváme ji zejména pro znovunabytí objemu, ale výsledkem je i lepší hydratování pleti a osvěžování pleti. Bohužel, neumí odstranit barevné nerovnoměrnosti, pigmentaci, žilky - na to jsou jiné přístroje - ale kůži je kyselina hyaluronová nesmírně prospěšná.

Jak často se aplikuje?

Dnes jsou technologie výroby kyseliny hyaluronové nesmírně pokročilé, můžeme ji používat velmi často a téměř neomezeně. Používá se zásadně čistá, či s příměsí znecitlivující látky, která zpříjemní aplikaci. Podle její hustoty je určována aplikace kyseliny hyaluronové do různých partií a na určité typy ošetření. Kyselina hyaluronová začíná být stále častěji obsažena i v různých sérech, krémech a kosmetických přípravcích, očních kapkách, aplikuje se do kloubů a podobně. Každá kapka kyseliny hyaluronové je pro pleť přínosná a vždy se aplikace zúročí.

Můžeme tvrdit, že kyselina hyaluronová je hitem v anti-agingové péči o pleť a i komplexně o obličej?

Kyselina hyaluronová již před mnoha lety velmi razantně nahradila první preparát, který se vpichoval do obličeje se stejným záměrem a byl to kolagen. Jeho příprava byla velmi náročná, někdy způsobovala alergie, nevydržel tak dlouho a byl také finančně nákladný. Kyselina hyaluronová aplikaci kolagenu záhy převálcovala. Vynořily se samozřejmě další látky, které by rády kyselině hyaluronové konkurovaly, ale ještě se žádný z těch preparátu neosvědčil ani v efektu, ani v bezpečnosti aplikace. V této souvislosti mě a odbornou veřejnost znepokojují zavádějící a zčásti nepravdivé propagace takzvaných biostimulátorů kolagenu, za kterými se skrývají látky, po nichž dochází k velmi závažným komplikacím a pouze se skrývají za jinými jmény.

Kyselina hyaluronová se aplikuje již déle než deset let. Je znám nějaký případ, kdy se stalo něco nepříjemně nečekaného při její aplikaci?

Může se to stát, nakonec jako po jakékoliv jiné látce. Nakonec ani ordinování acylpyrinu není stoprocentně a vždy bez rizika. Naštěstí se nám při aplikaci kyseliny hyaluronové nikdy nic nestalo, ale viděla jsem publikované případy, i ty jsou však vzácné a ojedinělé. Společným znakem všech těch případů bylo, že byla použita kyselina hyaluronová ještě s dalšími přidanými látkami.

Vytlačují nové možnosti péče zájem o klasické plastické operace?  

I přes obrovské pokroky neinvazivních metod jsou a zůstanou plasticko-chirurgické operace nenahraditelné. Je sice pravda, že jsou pro část lidí ještě stále hůře přijatelné, zvláště pokud bázlivější člověk shlédne nějakou krvavou televizní reportáž. A často jsou též obestřeny tajnůstkařením. Avšak klient, který takový zákrok podstoupí, je poté v současné době velmi mile překvapen, že to takový horor vůbec není.  Nové trendy a  technologie péče o pleť ale umožní oddálení většího chirurgického zásahu a velmi výhodně se vzájemně kombinují.

  Jaké nové materiály a techniky se využívají a kam dnes posunuly nové poznatky vývoj klasických plastických operací?  

Používají se stále jemnější operační přístupy a mikrochirurgické metody. Např. operační řešení faceliftu, tedy omlazení obličeje a krku, se dnes často provádí pouze v místním znecitlivění, což je pacientkami snášeno velice dobře a i po operaci jsou velmi spokojeny s naprosto bezbolestným průběhem zákroku i hojení.  Standardní operace se navíc kombinují s novými technologiemi, jako je například plazmaterapie, transplantace vlastního tuku obohaceného o kmenové buňky, používají se laserové, radiofrekvenční a ultrazvukové přístroje  a podobně.

Kdo je typickým klientem vaší kliniky?

Pracující žena středního věku, cílevědomá, vyrovnaná, s touhou po harmonii, která chce nyní po všem tom shonu věnovat čas a investice i do sebe.

 
PŘÍLOHY
Reklama
Reklama
Reklama

TOPlist